Smaakvolle combinaties met Slow Food
Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur van Bier&cO on 4th Mar 2024
De bierrevolutie is wel eens vergeleken met de Slow Food beweging. Per slot van rekening is de bierrevolutie vooral een uiting van bewustwording: bewustzijn van smaak, kwaliteit en variëteit, van dat er meer is onder Gods hemel dan pils alleen. Het uit zich ook door kleinschalig en lokaal gebrouwen bier te aanbidden, en industrieel vervaardigd bier op zijn minst kritisch te beschouwen. Slow Food is een beweging die zich afzet tegen de industriële productie van voedsel, met fastfood als exponent. Ze beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden en propageert puur en eerlijk voedsel - van liefst lokale herkomst. De parallel is duidelijk.
Slow Food draait niet alleen om vlees. En steeds meer mensen laten hun dagelijkse lapje vlees staan, maar als ze dan vlees eten, dan komt er een mooi en eerlijk stuk op tafel, van een levenslang geknuffelde koe of een jarenlang geaaid varken. Maar is bier eigenlijk wel geschikt voor vegetariërs of veganisten? In principe is er geen enkele reden om te denken dat vegetariërs of veganisten geen bier zouden kunnen drinken: op de ingrediëntenlijst komen per slot van rekening geen dierlijke stoffen voor. Een enkele uitzondering is melkstout, sommige NEIPA’s en veel pastry stouts: aan deze biersoorten is vaak lactose toegevoegd om het iets te verzoeten, en die lactose groeit niet aan een boom maar wordt uit dierenmelk gewonnen. Dat vinden veganisten niet oké.
Pescetariërs (geen vlees, wel vis) halen overigens hun hart op met witbier: bij vrijwel elke visschotel of zeebanket is dat veruit de beste optie. Het lichte zuurtje in het bier, deels afkomstig van de tarwe, deels van de gebruikte kruiden, halen de smaak van de vis op zoals enkele druppels citroensap dat doen. Een glas Witte Trappist of St. Bernardus Wit klaren dit klusje zonder moeite!
Een andere klassieker uit zee is de oester. En laat die zich nou geniaal laten smaken met een glas stout! Die zag je niet aankomen waarschijnlijk, maar al eeuwen lang geldt dit als een absolute lekkernij. Het fris-bittere van de stout past geweldig bij de zacht-zilte oester. De allerbeste keus is O'Hara's Nitro Stout: de zachte mousse vlijt zich liefdevol rond de oester.
Slow Food draait voor een groot deel om groenten, en ook die laten zich met bier geweldig genieten. Een klassieker is hier asperges met zowel witbier als saison: beide doen nét iets anders, afhankelijk van de bereiding. Asperges à la Flamande (met botersaus, ei en ham dat je naar keuze vegetarisch of zelfs vegan maken kunt) doen het geweldig met Saison Dupont, of Kerel saison.
Neem je de asperges meer au naturel, dan is een prijswinnende combinatie die met Mongozo Buckwheat White gebleken. Het bier is overigens ook nog eens glutenvrij én Fairtrade: mooier wordt het bijna niet!
Grilleer je groenten – zoals aubergine, paprika, tomaat, sla of prei? Dan ontstaat de zogenaamde Maillard-reactie. Net als bij een biefstukje dat de pan ingaat, veranderen dan suikers en eiwitten in de groente van kleur en smaak, onder invloed van temperatuur. Precies wat er met moutkorrels gebeurt in de mouterij! En ja, donker bier past dus geweldig bij gebakken of gegrilleerde groenten! Of dat nou een dubbel is, of een trappistenbier dubbel, of zelfs een BRLO Baltic porter: een groot feest!