Barrel Aged

De Molen brouwt regelmatig zogenoemde Barrel Aged bieren. Barrel Aged (BA) bieren rijpen enkele jaren in houten vaten in de brouwerij. BA bieren blijven lang goed. Ze krijgen een speciale smaak door rijping op oude vaten. Deze vaten hebben eerder sterke drank bevat. Bekijk hieronder de verschillende bieren uit ons uitgebreid assortiment van Brouwerij de Molen.

Wat is een Barrel Aged bier?

Barrel Aged is een speciaalbier gerijpt in houten vaten, vaak van bourbon, whiskey, wijn of andere dranken. De vaten geven het bier een complexe smaak en aroma's die anders niet mogelijk zouden zijn. Deze rijping kan maanden tot jaren duren, afhankelijk van het vat en het bier.

Waarom zijn Barrel Aged bieren zo populair?

Vatgerijpte bieren zijn steeds populairder in Nederland. Verschillende brouwerijen maken deze soorten bieren. Een reden waarom deze bieren populair zijn, is de complexe smaak die het houten vat geeft. De smaken verschillen, afhankelijk van het vat, van vanille en karamel tot eiken en rokerige tonen.

Daarnaast is het vaak zo dat het alcoholpercentage van het bier toeneemt tijdens het rijpen in het vat, wat zorgt voor een sterker type bier. Hoewel Barrel Aged bieren vaak duurder zijn dan standaardbieren, zijn ze een favoriet van bierliefhebbers over de hele wereld. Vanwege de complexe smaak en de mogelijkheid om te genieten van unieke, smaakvolle bieren. Er zijn ook verschillende speciale gelegenheden waarbij brouwerijen hun beste Barrel Aged bieren presenteren, zoals tijdens bierfestivals.

Populaire smaken

Een van de meest populaire soorten Barrel Aged bier is de Bourbon Barrel Aged Imperial. Dit is een sterk bier met een hoog alcoholpercentage en een intense smaak. Het bier wordt gerijpt in bourbonvaten, waardoor het een sterke smaak krijgt van bourbon en eikenhout.

Een ander populair type is bier gerijpt in wijnvaten. Dit zorgt voor zacht en fruitig bier. Het bier heeft wijnachtige smaken.

Barrel Aged bierpakket

Ontdek de ongeëvenaarde smaak van ambachtelijk vakmanschap met het De Molen Barrel Aged Bierpakket. Dit exclusieve assortiment biedt een selectie van met zorg gerijpte bieren, elk doordrenkt met complexe aroma's en rijke smaaknuances dankzij het vakkundige vat-rijpingsproces.

Verwen jezelf of verras een bierliefhebber met deze unieke collectie, samengesteld door Brouwerij De Molen. Proef de finesse van Barrel Aged bieren en beleef een tastbaar stukje brouwgeschiedenis. Bestel hier het Barrel Aged bierpakket en ontdek een nieuwe dimensie van genot in elke slok.

Uitdagingen Barrel Aged bieren

Een van de grootste uitdagingen bij het produceren van BA bier is het vinden van geschikte vaten. Vaten die eerder zijn gebruikt voor gedistilleerde dranken zoals bourbon, whiskey en rum zijn vaak het meest geschikt voor het rijpen van bier. Echter, deze vaten kunnen duur zijn en vaak is het nodig om ze van ver te importeren.

Sommige brouwerijen kiezen er daarom voor om zelf vaten te maken of samen te werken met lokale distilleerderijen om toegang te krijgen tot geschikte vaten. Wij werken daarom samen met verschillende distilleerders uit Europa om de perfecte vaten voor de beste smaken te kunnen gebruiken voor onze Barrel Aged bieren.