Stiching Philadelphia

Brouwerij de Molen heeft intern een werkplaats met eigen begeleiding voor cliënten van Stichting Philadelphia, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Gemiddeld 15 collega’s per dag, ondersteunen Brouwerij de Molen bij het plakken van etiketten, aan de afvullijn, in het magazijn en op vele andere vlakken.

De Molen & Stiching Philadelphia

Vanaf de oprichting heeft Brouwerij de Molen een werkplaats voor mensen van Stichting Philadelphia, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Philadelphia zorgt ervoor dat ieder mens mede door het werk het beste uit zichzelf kan halen. Gemiddeld 15 collega’s per dag, ondersteunen Brouwerij de Molen bij het plakken van etiketten, meewerken aan de afvullijn of in het magazijn en ondersteunen op vele andere vlakken.

 

Wij kijken tegen niemand op en op niemand neer. Daarom maken we geen onderscheid. Iedereen hoort erbij. We willen dit doen met veel liefde, aandacht en plezier, we gaan er niet te veel over vertellen. We doen het gewoon en laten het zien. 

De Molen & Stiching Philadelphia

Zo ziet de dagbesteding bij Brouwerij de Molen eruit

Bij de dagbesteding van Philadelphia op locatie brouwerij De Molen werken 26 deelnemers die alle handmatige werkzaamheden binnen de brouwerij voor hun rekening nemen.

 

Zodra de brouwers van de brouwerij het bier gebrouwen hebben komen de deelnemers van Philadelphia in actie. Het bier moet afgevuld en verpakt worden zodat het in diverse verpakkingen in de winkel komt te staan.

Het afvullen gaat als volgt te werk:

  • Van te voren worden er op de dozen drie stickers geplakt. Bovenop, en aan de lange en korte zijkanten van de doos. Zo kan je altijd goed zien welk bier er in de dozen zit.
  • Twee deelnemers schuiven met een mal een hele laag flessen op de lopende band die ze meeneemt naar de afvulmachine. Dit is zwaar werk en hier moet je goed samenwerken. De machine vult de flessen met bier en zorgt dat er een dop en twee etiketten op komen.
  • Aan het eind van de band staan 3 deelnemers klaar om de flessen te verpakken in de dozen. Een vouwt de dozen en zet ze op de band waarna zijn collega met de tillift 24 flesjes tegelijk oppakt en ze in de doos zet. De doos gaat door de plakmachine en wordt aan het eind door een andere deelnemer op een pallet gestapeld. Dit moet 7 hoog. Soms worden de flessen in kratten verpakt omdat we hier later andere verpakkingen van moeten maken.
  • Zoals 2 packs met een glas, 4 packs met vier verschillende bieren, 8 packs die gemaakt worden met de seal machine (ook weer 4 man die hieraan werken) of 12 packs voor naar verschillende supermarkten hier in Nederland. Dit ompakwerk doen we vrijwel allemaal. Van stickerraar tot stapellaar we hebben allemaal een aandeel in het verpakken van het bier.
  • Naast het afvullen en verpakken van het bier hebben we nog veel werk wat met de hand gebeurt. Zoals daar zijn etiketten plakken met de hand, dompelen van flesjes die in een houten vat hebben gezeten om te vergisten en de smaak van bijvoorbeeld whisky aannemen. Deze flesjes worden gedompeld in parafine waardoor het flesje een speciale uitstraling krijgt.
  • Er is binnen deze dagbesteding altijd voldoende werk te doen voor de deelnemers. Er zijn ruim 40 verschillende soorten werk die regelmatig aan bod komen en als er even geen werk is dan verzinnen we wel iets wat we kunnen doen in bijvoorbeeld de schoonmaak of het maken van jam en walnotenolie. We zijn met z’n allen creatief genoeg om aan het werk te blijven.
  • Om u verder een indruk te geven: toen we moesten sluiten in de eerste lockdown, moesten er 6 medewerkers van de brouwerij het werk van onze deelnemers doen en daarnaast werd er handplakwerk naar de verschillende locaties gebracht zodat er ruim 16 deelnemers dit werk thuis konden doen en zich niet hoefden te vervelen thuis.

Trots op ons werk met Philadelphia

We doen deze werkzaamheden met passie, plezier en respect voor elkaar, het product en milieu. De deelnemers van Philadelphia zijn trots op hun werk. Van stagiaires van het ZMLK onderwijs tot degene die door te groeien een beschutte werkplek binnen de brouwerij heeft gekregen. 

 

Wij als begeleiders van deze groep kunnen alleen maar trots zijn op alles wat we hier samen met de deelnemers hebben neergezet.

 

Team brouwerij De Molen (werk en begeleiding)