Het perfecte bier voor op de piste
Geplaatst door Rick Kempen on 9th Jan 2024
Als er een biersoort onlosmakelijk verbonden is met wintersport, dan is het wel Hefeweizen. Geen après-ski zonder goed gevulde glazen, met melkwit bier en een schuimkraag als een vers gevallen sneeuwhoop! Is Hefeweizen daarmee het perfecte bier voor op de piste? Nee! Wel voor na de piste, en dat leggen we je graag uit – net als waarom witbier het nou net iets minder ‘lekker’ doet dan Hefeweizen.
Op de piste geen alcohol
Dat ligt nogal voor de hand: net als bij bijvoorbeeld autorijden en alle andere sporten, is het onverstandig (en wij raden het ten strengste af!) om er alcohol bij te drinken, of gedronken te hebben. Gelukkig is er een perfect alternatief: alcoholvrij Hefeweizen! Zo komt het wereldberoemde Weihenstephaner Hefeweissbier zelfs in twee formaten: Hefeweisbier Alkoholfrei 50 cl en Hefeweisbier Alkoholfrei 33 cl. Volledigheidshalve: dit bier bevat maximaal 0,5% alcohol, en dat is in Duitsland goed genoeg om het alcoholvrij te mogen noemen. Voor in Nederland gebrouwen bier ligt die grens op 0,1% alcohol.
Het verschil tussen witbier en weizen
Iedereen kent witbier en weizen – frisse, fruitige en zeer dorstlessende bierstijlen. Beide stijlen lijken erg op elkaar maar zijn zeker niet hetzelfde. Witbier komt uit België, weizen uit Duitsland. Inmiddels brouwen talloze brouwerijen over de hele wereld beide biersoorten, en kennen we zelfs een witbier dat door trappisten wordt gebrouwen.
Tarwe speelt de hoofdrol in beide biersoorten. Tarwe is de tweede meest gebruikte graansoort door brouwers. Anders dan gerst, dat vooral een brood- of biscuitachtige smaak geeft, geeft tarwe een fris-zure smaak en een zacht, romig mondgevoel.
De verschillen zitten in twee belangrijke zaken: Belgisch witbier wordt met kruidenbuiltjes op smaak gebracht, bij Duits weizen mag dat – vanwege het Reinheitsgebot – absoluut niet. Duitse brouwers creëren de karakteristieke smaak door middel van speciaal gekweekte gist in het bier: aroma’s van groene appel, banaan en abrikoos vind je altijd terug. Belgen (en andere witbier brouwers) gebruiken graag anijs, koriander en curaçaoschil om het frisse karakter van het bier extra te ondersteunen.
Geinige weetjes
Een van de bekendste Hefeweizen brouwerijen is de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, even boven München in Freising gelegen. De brouwerij is niet alleen de oudste ter wereld – in 1040 begon men er te brouwen! – maar herbergt ook de campus van de brouwfaculteit van de Technische Universiteit München. De brouwerij is eigendom van het Beierse Ministerie van Cultuur. Zo serieus neemt men bier, daar in Beieren!
Beieren kent ook veel mooie skigebieden, net als in het nabij gelegen Oostenrijk, Sud-Tirol en Zwitserland. En niets is lekkerder dan, na een fijne dag op de lange latten, met vrienden na te genieten met een goede après-ski, waarbij een goed glas Weihenstephaner Hefeweissbier natuurlijk niet ontbreken mag.