Beer babyback ribs
Hoofdgerecht
Bereiden 20 minuten + 2,5 uur garen
Voor 4 personen
- Spareribs slabs van ca. 800 gram
- 4 tl mosterd
- 200 ml pilsener of blond bier. TIP: gebruik hiervoor Fruit & Kruid
- 100 g roomboter, in kleine blokjes
- 1 portie barbecuesaus
Rub
- 4 el grove zeezoutvlokken
- 2 el versgemalen zwarte peper
- 4 el paprikapoeder
- 4 el rietsuiker
- 2 tl gedroogde oregano
- 2 tl gedroogde tijm
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gemalen komijn
Extra nodig
- 2-3 blokken appelrookhout
- Ribrek
- Aluminiumfolie
- Siliconen kwast
Bereidingswijze
- Verwijder het vlies van de achterkant van de ribben. Wrijf elke rib aan beide zijden in met mosterd om de rub te plakken.
- Meng alle ingrediënten voor de rub. Bestrooi de ribben aan beide kanten goed met de rub en druk een beetje aan.
- Steek de barbecue aan, verhit tot 140°C en richt in voor de directe methode. Leg het appelrookhout tussen de kolen. Leg de ribben haaks in het ribrek en zet op het rooster of leg ze direct op het rooster met de bolle kant omhoog. Sluit het deksel en rook de ribben 1,5 uur, tot de kruiden indrogen en binden aan het vlees (een bark hebben gemaakt) en het vet aan de randen begint te glanzen.
- Leg 4 grote stukken aluminiumfolie op elkaar. Zorg dat de stukken folie 3 keer zo breed en 1,5 keer zo lang zijn als een stuk rib. Leg eventueel per rib 2 stukken folie deels over elkaar. Leg 1 voor 1 de ribben met de bolle kant naar beneden en vouw in.
- Giet steeds een kwart van het bier en verdeel een kwart van de boter in elke folie. Vouw het folie dicht als een envelop en knijp goed dicht aan de randen, zodat er geen stoom kan ontsnappen.
- Leg de ribben terug op het rooster en stoom nog 45 minuten. Vouw na 45 minuten de folie voorzichtig open om te kijken of het vlees is teruggetrokken van de botjes over de hele lengte van de ribben. Is dit nog niet het geval? Vouw het folie dan dicht en stoom nog 15 minuten.
- Haal de ribben voorzichtig uit de folie. Leg terug op het rooster. Schenk het vocht uit de foliepakketjes bij de barbecuesaus. Neem de kwast en bestrijk de ribben met de saus, eerst de onderkant, laat ca. 10 minuten indrogen en dan de bolle kant. Neem de ribben uit de barbecue en snij meteen tussen de botjes, rusten hoeft niet.
Beerpairing: Heen & Weer
Deze triple is de keus voor dit gerecht. De stevige moutbasis zorgt dat dit bier mooi overeind blijft staan bij de vele kruidige smaken van deze prachtige ribbetjes. De Molen Heen & Weer is dus de perfecte bierpairing voor bij deze rib.
Helaas, nog even geen toegang voor jou.
We zien je graag weer terug als je 18 bent!
Ben je 18 jaar of ouder?
Niks persoonlijks, je moet gewoon 18 jaar of ouder zijn om onze site te bezoeken. Het is de wet, sorry!
-
-