Sateh Ajam

Hoofdgerecht 
Bereiden 30 minuten (excl. marineren) 

Voor 4 personen

    • 1 kg kippendijen vlees met of zonder vel

Boemboe of marinade voor 1 kg kip

    • 3 cm verse gember
    • 1 rawit peper
    • 2 sjalotten
    • 3 teentjes knoflook
    • 1 tl zout
    • 1 tl zwarte of witte peper naar smaak
    • 1 el gemalen korianderzaad
    • ½ el komijn gemalen
    • 1 tl trassi (optioneel)
    • 2 el ketjap asin
    • 2 el zonnebloemolie
    • Sap van een citroen
    • 2 stengelscitroengras, gekneusd

Extra nodig

    • Metalen of houten satéstokjes
    • Rasp
    • Keukenmachine of vijzel
    • Kernthermometer

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees zo klein als je durft en het nog op de stokjes past (1-2 cm).
  2. Rasp de gember, snipper de knoflook, peper en ui.
  3. Voeg alle droge ingrediënten samen in een keukenmachine. Maal de droge kruiden en specerijen met de groenten en wortels. Vermeng deze pulp goed met het vlees en giet de natte ingrediënten eroverheen, meng nog eens. Voeg als laatste het gekneusde citroengras toe om mee te laten trekken. Laat afgedekt een nacht in de koeling staan.
  4. Ik hou van metalen stokjes, die hebben als enige nadeel dat ze iets minder makkelijk met de blote vingers te draaien zijn. Rijg het vlees aan de stokjes, beetje strak in de lengte, geen uitstekende fliebers en niet te vol.
  5. Stook je barbecue op zodat je nog met je vingers kan draaien aan de stokjes, ronde barbecues zijn minder handig hiervoor. Ik heb ook liever een dun rooster dan dikke gietijzer.
  6. Gril in alle rust de sateh tot het gaar is, maar nog sappig. Rauwe kip is not done, dus daar mag je een kernthermometer gebruiken (minimaal 72 C).

Beerpairing: Water & Vuur

Deze NEIPA pas het best bij dit Aziatische gerecht, de lichte bitter en de tropische smaken zorgen voor de perfecte aanvulling deze fantastische smaken. Kies daarom voor De Molen Water & Vuur bij je Sateh Ajam.

BBQ bierpakket