Het lekkerste alcoholvrije bier

Het lekkerste alcoholvrije bier

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur bij Bier&cO on 21st Aug 2024

Wat precies het lekkerste alcoholvrije bier is? Tsja: dat hangt toch echt van jouw persoonlijke smaakvoorkeur af. En daar kunnen we je prima mee helpen! In deze blog dus wat tips en trucs om jouw lekkerste 0.0 bier te vinden. Ook zetten we wat andere wetenswaardigheden voor je op een rij over 0.0, alcoholvrij en alcoholarm bier. Verstandig genieten dus!

0.0, alcoholvrij en alcoholarm

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze termen? Het is heel simpel, en tegelijk best verwarrend. Er is namelijk geen Europese regel voor, en dus mag elk land zelf de regels bepalen. Hierdoor bestaan er grote verschillen in Europa. Zo mag je in Spanje en Frankrijk bier ‘alcoholvrij’ noemen als er maximaal 1,2% alcohol per volume in zit. De meeste landen (zoals België en Duitsland) leggen die grens op 0,5% terwijl Nederland het strengste jongetje van de klas is. In Nederland gebrouwen bier mag alleen alcoholvrij heten als het maximaal 0,1% alcohol per volume bevat.

Je mag alleen 0.0 op bier zetten als het maximaal 0,044% alcohol bevat: dat mag je naar beneden afronden. Helemaal alcoholloos is bier dus nooit. Maar goed, dat maakt niet uit: yoghurt en veel fruitsappen bevatten ook tot wel 0,5% alcohol, alleen hoeft het er niet bij vermeld te worden. Raar? Ja, en nee: de alcohol ontstaat door spontane vergisting van de aanwezige suikers, maar is onbedoeld. En dan hoef je er dus niets over te zeggen.

Het lastige is, dat omdat er geen Europese regel is en elk land zijn eigen regels heeft, een andere Europese regel wel geldt: wat in het ene land mag, mag in het andere ook. En dus mag Duits of Belgisch alcoholvrij bier (dat vaak meer dan 0,1% maar maximaal 0,5% alcohol bevat) ook als alcoholvrij worden verkocht in Nederland. Voor mensen die echt zo min mogelijk alcohol willen drinken is 0.0 bier dan dus de beste keuze.

Smaak(test) van 0.0 bieren

Terug naar de vraag: wat is het lekkerste alcoholvrije bier? Dat is dus, zoals gezegd, persoonlijk: iedereen heeft zijn of haar smaakvoorkeur. De smaken in bier komen vooral van de ingrediënten en de bereidingswijze. Grofweg kun je zeggen dat bier waarin graan (mout) de hoofdrol speelt, overwegend iets zoetigs en broodachtigs heeft. Is hop de bepalende factor, dan zal bitter vaak de belangrijkste smaak zijn en is gist de hoofdrolspeler, dan kan zuur of fruitig de dominante smaak zijn.

Een goede manier om je smaak te testen is onze eigen smaaktest: door het beantwoorden van enkele simpele vragen krijg je een suggestie van een aantal biersoorten en -stijlen die je waarschijnlijk het beste waardeert. Het duurt nog geen minuut, en zo weet je al snel in welke hoek je wel of niet moet gaan zoeken naar het lekkerste alcoholvrije bier!

Lekkere alcoholvrije bieren

Vroeger was er alleen alcoholvrij pils te koop. Tegenwoordig kun je bijna geen bierstijl meer bedenken of er bestaan wel alcoholvrije varianten van. Houd jij bijvoorbeeld erg van witbier of Weizen – biersoorten die overwegend fris-zoet-zuur smaken en ruiken naar banaan? Dan kun je prima uit de voeten met bijvoorbeeld Weihenstephaner Hefeweisbier Alkoholfreies. Ook het eerste alcoholvrije trappisten-witbier, La Trappe Epos, is dan een goede kandidaat om jouw lekkerste alcoholvrije bier te zijn. Het is zelfs 0.0!

Wie overigens graag wel wat broodachtigs proeft, maar ook van een dapper bittertje houdt, die kiest natuurlijk voor een alcoholvrij pils. Dat kan het Nederlandse Swinckels’ 0.0 zijn, het Belgische Estaminet 0.0 of het Duitse Jever FUN. Die laatste is helemaal suikervrij en bevat vrijwel geen calorieën: slechts 16 kCal per 100 ml. Houd je meer van iets zoets, en fruitachtigs? Met Rodenbach FruitAge 0.0 zit je goed!

Ben je meer van de bitters, dan zijn er talloze alcoholvrije IPA’s die jij waarschijnlijk als lekkerste alcoholvrije bier gaat kiezen! Ze komen uit Schotland, zoals BrewDog Punk AF of Nanny State, uit Nederland, zoals Jopen Non-IPA, Van Moll Wanderlust of Uiltje Superb-Owl - of, als je liever een zacht-fruitig-bitter Hazy IPA wilt, dan kies je voor BrewDog Hazy Jane alcohol free!

Er is, kortom, voor iedereen een smakelijk en passend alcoholvrij bier te vinden. Probeer en ontdek jouw eigen lekkerste 0.0 bier – Dare to Drink Different!