BA Kers & Taart

26.03.24

Everybody altogether, okay? One…two…HAPPY BIRTHDAY TO YOU!!! (Or lang zal ze leven, if you are so inclined). Happy Birthday De Molen! Our 20th anniversary gift (so nice to give something to all their friends on their special day!) is not one, not two, but four special celebration beers this year!

 

Number one is only fitting as the start: Kers & Taart (Cherry & Cake) which promises to be more than the sum of its parts- and it definitely sums up our beloved brewery’s philosophy to a tee- filled with unexpectedly magical combinations. So, behold- a sour cherry cake pastry stout on whiskey barrels. Better than cake? An impossibility, but I can hope.

 

My initial thought is ‘wow this smells boozy!’. Very bourbon-heavy with its inherent sweetness, and a tinge of the cherry juiciness. Tasting it- this is a Black Forest gateau to put all others to shame- it’s punching well above its weight flavour-wise! It is intensely, densely chocolatey with the sour cherry coming through as pure jamminess which contrast but work well against the effervescent texture and fizz we get in the midtaste. The chocolate runs throughout but lattery transform into something more earthy and coffee-like before we get the spicy whiskey burn on the tongue and into the aftertaste.

 

As someone who often finds pastry stouts very cloying and icing sugar-y I am thrilled (if not surprised - it is De Molen, after all) by how good this is. It’s rich, layered and has a thick body which briefly reads syrupy when the cherry jamminess comes in- I assume from the oat flakes. The vanilla and marshmallows (yes! marshmallows!) act as a filling background providing sweetness to the cacao, but they aren’t forward or overwhelming. The sour cherries, too, help balance this- it’s not so sour you will pucker, just enough that you will be pleasantly intrigued sip after sip. So, guys, what’s next? I don’t think I’ll be alone in wondering how you could top this! 

18.03.24

Wederom liet Brouwerij De Molen z'n Stout vol goede moed en vertrouwen op de Texaanse Balcones-Whisky vaten rijpen. In het verleden leidde het al tot mooie resultaten.

 

Het zwarte bier van 11,2% abv draagt een behoorlijk donkerbruine schuimkraag en is in geur weer zo fijn gelaagd: Een dikke bak chocolade knalt eerst uit het glas. Daarbij ook behoorlijk wat hout en Whiskytonen. Minder prominent is de subtiele geroosterdheid erachter. Het is alleszins uitnodigend om het te proeven! 

De koffieroast en de chocolade ernaast staan als een huis. Het is het fundament waarop een stevige en oersterke houten vloer rust, met muren van subtiele kersachtige fruitigheid maken het af. Ik ga uit m'n dak!

 

Mij valt op dat dit bier minder zoet op mij overkomt dan sommige andere Molenbieren. Het is een stevig bier, met een droog fundament!

Cheerz!

18.03.24

Met haar 20-jarig bestaan heeft Brouwerij De Molen absoluut iets te vieren en brengt daarom dit jubileumjaar een aantal extra bijzondere bieren uit. En aangezien bij feest ook taart hoort is Kers & Taart een uiterst toepasselijk bier. De fles zelf ziet er, stijlvol gewaxt met een zwarte feestmuts, grandioos uit! En de ampersand, all silver & shiny, zag er zelden zo feestelijk uit. Het laat zich uitpakken als een heus cadeau! Dus uitpakken maar!

 

Vat gerijpte Pastry Stouts kom je maar weinig tegen en dit bier laat zich luid bruisend inschenken. Ik verwacht even dat de schuimkraag knetterend verdwijnt en het feest voortijdig verlaat, maar het tegendeel blijkt waar: een heerlijke mokkabruine toef blijft op het, verder pikzwarte, bier liggen.

Morellen en sap van zure kersen werd toegevoegd, wat zich direct uitbetaalt in een heerlijk overdadige kersengeur. Tezamen met chocolade, vanille, hout en romigheid van -de brouwers waren lekker bezig!- marshmallows zorgen tesamen voor een heuse snoepwinkel aan aroma’s.

 

In de mond is het bier van maar liefst 11,2% abv, vol en romig. Het is in mijn beleving een heerlijke combinatie van Pastry Stout en het Whiskey-vat. Chocolade en kersten blijven zeker hangen tijdens dit feestje, maar daarnaast mag een dampend kopje koffie toch ook niet ontbreken. En royaal! We hebben het hierbij absoluut niet over een Haagsch bakkie!

 

Het jubileumjaar is grandioos afgetrapt! Benieuwd naar wat nog meer volgt! Cheerz!