Kop & Schotel

19-09-2024

You know how Japanese ramen chefs are known to perfect their craft? They boil the broth for 24 hours, they braise the pork chasu for hours, they find every last little technique and flavor to add to create the ultimate bowl of ramen? That’s what this beer tastes like. The brewers at De Molen have put in a lot of thought and technique into this beer to get it juuuuusssttt right, and boy does it show! This is a porter you want to be the first one to tell your friends about, because you know something cool that maybe they don’t know about yet. It’s smooth, with the whiskey scent on the nose before you even taste it. The whiskey flavor is there, and then it’s not, complimented and followed by the espresso and chocolate notes. The booziness of this porter adds to the flavor as you drink it and feel, hey, this is a little strong, but damn does it taste good! 


very smooth, whiskey notes in the forefront. Immediately hit with a whiskey flavor, followed by the smoothness of the porter. Very boozy, which I like a lot, and easy to drink. None of the flavors are overpowering and they all come together to create an overall delicious, rich porter that you can drink anytime. This beer would’ve been perfect to pour into your coffee mug for morning stand up meetings during COVID.

 

Whether an early morning brew for fun, or a late night cap treat, this beer is worth having around in the fridge.  I’d say share it with your friends, but you can give them other beers while you enjoy this one. Throw on that purple robe, waltz on down to your personal library, sit in your velvet chair by the fire, and enjoy a Kop & Schotel… Or wherever you want. I won’t (can’t) judge you.

 

If you’re feeling adventurous, try adding a little bit of a good vanilla ice cream to the last bit of your beer (careful, it will foam!) Beer floats have been gaining popularity in California, and if there’s one thing California is known for, it’s trying new things that would make most people scratch their head and wonder why. However, this time, it’s pretty good!

 

07-08-2024

De Molen pakt fantastisch uit om hun 20-jarig bestaan te vieren. De Kop & Schotel is alweer het derde feestbier, om precies te zijn een Espresso Export Porter van 10,7% abv waar koffie aan is toegevoegd, dat fijn gelagerd heeft gelegen op whiskeyvaten.

 

Een fijn ringetje blijft staan op het diep zwarte bier. Uit het glas stijgt een fruitige koffiegeur op en proef je heerlijk stevige houttonen. Daarbij laat de Bourbon zich niet wegzetten door al alle geuren en smaken: Het goedje zit er zondermeer feestelijk in! In alle gezelligheid gaat deze proefervaring voor mij verder met een klein zuurtje uit de koffie, pure chocolade en komt zeker ook vanille er sluimerzacht doorheen.

 

Door de Export Porter als basis is het geheel niet zo zoet als eerdere BA's van Brouwerij De Molen, en veel andere vatgerijpte bieren. 

 

En de bitter aan het eind van dit feestbier maakt het bier compleet, een exemplaar met een kop en een... 

 

Juist!

 

Cheerz!