Beste Nederlandse bieren en historie van Brouwerij de Molen

Nederlands bier is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en gastronomie. Nederland heeft een rijke brouwerijgeschiedenis, met honderden brouwerijen die traditionele en moderne bierstijlen produceren. Tegenwoordig is Nederlands bier bekend over de hele wereld en worden Nederlandse bieren geprezen om hun kwaliteit en diversiteit. Van lagers en pilseners tot stouts en IPA's, Nederlandse brouwerijen bieden een breed scala aan bieren om aan de smaak van elke bierliefhebber te voldoen. Naast de grote en en bekende Nederlandse biermerken van weleer zijn er ook veel kleinere, ambachtelijke brouwerijen in Nederland die unieke en smaakvolle bieren produceren, zoals Brouwerij de Molen! Brouwerij de Molen hoort ook zeker thuis bij de beste Nederlandse bieren. Dus of je nu een lokale brouwerij wilt bezoeken of gewoon wilt genieten van een koud Nederlands biertje, er is altijd wel een bier dat bij je past. Proost op Nederlands bier!

Denkwijze en doel van Brouwerij de Molen

Contrast. Tegenstellingen. Polarisatie. Het leven zit er vol van. Het geeft kleur aan het leven. Onze brouwers noemen het: ‘thuis’. Het inspireert mateloos: nieuwe combinaties vinden door schijnbaar onverenigbare werelden samen te voegen. Zo doorbreek je huidige conventies en creëer je nieuwe. Het brengt inzicht. Er ontstaat verbinding. Daar gaat ons bier om. Onze blik is altijd gericht op bijzondere ingrediënten en combinaties. Het verenigen van tegenstellingen. Dat is wie we zijn. Voor ons is dat een onuitputtelijke bron van vernieuwing. Dat gaat niet vanzelf. Proberen, proeven en weer opnieuw beginnen. Op je bek gaan, net zolang totdat het lukt. En dan, die eerste slok, die prikkel die een nieuwe wereld opent. Het verruimt je geest. Een bizar gevoel.

Historie van het Nederlands bier

De geschiedenis van Nederlands bier gaat terug tot de middeleeuwen, toen monniken in kloosters begonnen met het brouwen van bier als een manier om hun dorst te lessen tijdens de vastentijd. Later begonnen ook steden en stadsbewoners met het brouwen van bier. In de 17e en 18e eeuw bloeide de Nederlandse brouwerijindustrie op en werden er steeds meer bieren geproduceerd. Veel van deze bieren waren sterk en zoet van smaak, omdat suiker een belangrijk ingrediënt was in het brouwproces.

 

Tijdens de industriële revolutie nam de productie van bier toe en ontstonden er grote brouwerijen. Deze brouwerijen waren in staat om bier op grote schaal te produceren en te exporteren naar andere landen. In de jaren '70 van de vorige eeuw begon er echter een verandering in de Nederlandse biercultuur. Kleine, ambachtelijke brouwerijen begonnen op te komen en produceerden bieren met unieke en vernieuwende smaken.

 

Vandaag de dag is de Nederlandse bierindustrie divers en bloeiend, met zowel grote commerciële brouwerijen als kleine ambachtelijke brouwerijen die traditionele en moderne bierstijlen produceren.

Historie van Brouwerij de Molen

Menno Olivier, een gepassioneerde brouwmeester met 12 jaar ervaring, begon zijn brouwcarrière in zijn eigen garage met de oprichting van zijn eigen brouwerij genaamd "De Salamander". Naarmate de tijd verstreek, groeide zijn brouwerij gestaag en in 2004 werd deze gevestigd in de historische korenmolen genaamd "De Arkduif". Hier kreeg de brouwerij een nieuwe naam: Brouwerij de Molen en werd het proeflokaal omgebouwd tot een volwaardig restaurant.

 

Brouwerij de Molen is opgericht in 2004 en begon in de historische molen 'De Arkduif' aan de Oude Rijn in Bodegraven. Na het winnen van een gouden award voor onze stout op het Great British Beer festival in Londen in 2005, begon het grote internationale succes.


De brouwerij is wereldberoemd in binnen- en buitenland en staat hoog aangeschreven als pionier in de ambachtelijke bierrevolutie. De bieren van De Molen worden over de hele wereld geëxporteerd.


Naast de vaste medewerkers heeft Brouwerij de Molen een werkplaats die bemand wordt door gemiddeld 16 dagelijkse cliënten van de Philadelphia Foundation, een stichting voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij ondersteunen in de brouwerij - met eigen regie - bij het verpakken, op de afvullijn, het handmatig labelen van de specials, enzovoort.


Brouwerij de Molen heeft al vele prijzen in de wacht gesleept, zo wonnen we in 2021 prijzen bij de Dutch Beer Challenge en Brussels Beer Challenge. Daarnaast staan ​​we al jaren in de top 100, plaats 23 in 2021, van de beste brouwerijen volgens de internationale ratingwebsite Ratebeer.

Brouwerij tour bijwonen bij Brouwerij de Molen?

Ben je benieuwd naar Brouwerij de Molen? Bijna elke zaterdagmiddag organiseren wij twee rondleidingen. Deze rondleidingen gaan echter op aanvraag. De tour begint in het brouwcafé, waar je het handgebouwde koperen brouwsysteem kunt bekijken. Daarna brengen de deelnemers een bezoek aan de nieuwe brouwerij die in de buurt van de molen gevestigd is. Dit geeft je een goed idee van hoe de bieren van Brouwerij de Molen gebrouwen worden en hoe het bedrijf zich ontwikkeld heeft. Tijdens de rondleiding krijg je de kans om drie bieren van de brouwerij te proeven. De rondleiding duurt tussen de 80 en 90 minuten en is alleen toegankelijk voor mensen die vooraf gereserveerd hebben. Op zoek naar meer informatie? Klik dan hier.

 

Geïnteresseerd en wil je een brouwerij tour bezoeken?

 

Mail naar info@brouwcafedemolen.nl, bel 0172-610848 (wo t/m zo) of klik op onderstaande button.