Is alcoholvrij bier gezond?

Is alcoholvrij bier gezond?

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur bij Bier&cO on 14th Aug 2024

Over bier, al eindeloos lang ’s werelds populairste en meest gedronken alcoholhoudende drank, is veel te doen. Niet alleen is er de afgelopen jaren een enorme toename gezien in de variatie van smaken en producenten, het is ook een hoge boom gebleken die soms veel wind vangt. Dat komt doordat er alcohol in zit: het is een genotsmiddel dat, als het niet verstandig wordt genoten, voor gezondheidsschade en ander ongemak kan zorgen. De brouwers hebben dit al lang geleden onderkend en hebben enorme investeringen gedaan in het ontwikkelen van smaaktechnisch en kwalitatief hoogwaardige alcoholvrije en -arme alternatieven. Alcoholvrij en -arm bier maakt inmiddels bijna 10% van de totale bierconsumptie. Maar nu blijft de vraag: is alcoholvrij bier gezond?

Voorstanders en tegenstanders

Laten we heel kort de bocht zeggen: nee, alcoholvrij bier is niet gezond. Het bevat weliswaar tal van mineralen, vitamines en dergelijke, maar het blijft primair een genotmiddel dat de Schijf van Vijf nooit zal halen. Veel van de redenen waarom alcoholvrij bier niet als gezond wordt gezien, zijn overigens op tal van andere producten van toepassing. Zo bevat het calorieën en bijvoorbeeld natrium: zaken die je ook in melk vindt, om maar eens wat te noemen. In al deze gevallen geldt dat ‘te veel’ niet goed is. Iedereen is het er wel over eens dat alcoholvrij bier een GEZONDERE keuze is dan alcoholhoudend bier.

Tegenstanders van alcoholhoudend, en soms ook van alcoholvrij bier, wijzen erop dat zelfs het drinken van alcoholvrij bier kan uitnodigen tot het proberen van de alcoholhoudende variant. Dat is waar: de kans bestaat, maar hoe reëel is het om dat als een tegenargument tegen ‘het gezondere alternatief’ te gebruiken? Je hoort toch ook nooit iemand zeggen dat je beter geen rechtsdraaiende yoghurt kunt eten, omdat mensen dan misschien op het idee komen ook eens de linksdraaiende variant te proberen, waarvan het melkzuur minder gemakkelijk en snel door de lever wordt afgebroken dan rechtsdraaiend melkzuur?

Enkele feiten op een rij

Het Trimbos-instituut, een onafhankelijk, wetenschappelijk kennisinstituut voor mentale gezondheid, alcohol, tabak en drugs meldt: “Alcoholhoudend bier bevat (veel) calorieën: alcohol is tenslotte gemaakt van suiker. In alcoholvrij en -arm bier zit minder of geen alcohol, dus er zitten ook minder calorieën in dan in de alcoholhoudende variant.

Een gemiddeld alcoholhoudend bier bevat 45 kcal per 100 ml; een alcoholvrij bier bevat gemiddeld 26 kcal per 100 ml. Wat calorieën betreft is alcoholvrij bier dus een gezonder alternatief.

Een andere vraag die vaak voorbij komt: Is alcoholvrij bier gezonder dan frisdrank? "Frisdranken (bijvoorbeeld cola) en sappen (bijvoorbeeld sinaasappelsap) bevatten meer suiker dan alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn, en daarmee dus ook meer calorieën. Gemiddeld bevatten zij 41 kcal per 100 ml.”[1]

Kortom: algemeen gesproken wordt alcoholvrij bier niet als ‘gezond’ gezien, maar wel degelijk als ‘gezonder’. En – wij denken dat het ook lekkerder is! Neem bijvoorbeeld ’s werelds eerste alcoholvrije trappist: Nillis, van La Trappe, is het best te omschrijven als een alcoholvrije dubbel. Wie meer van IPA houdt, kan zijn lol op met de alcoholarme Bird of Prey van Uiltje, of de Wanderlust van Van Moll. Alcoholarm Hefeweizen vind je bijvoorbeeld bij Weihenstephaner; alcoholvrij fruitbier van Rodenbach. En natuurlijk is er ook smakelijk alcoholvrij of -arm pils: het Nederlandse Swinckels’, het Belgische Estaminet of het Duitse Jever Fun. Die laatste is helemaal speciaal: niet alleen knetterstrak gehopt, maar ook nog eens suikervrij en met slechts 16 kCal per 100 ml!


[1] https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol/alcoholvrije-dranken/zijn-alcoholvrije-dranken-gezond/