Bierwedstrijden en bierverkiezingen
Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 6th Dec 2021
Het jaar afsluiten én beginnen met prijswinnende bieren
Elk jaar worden er diverse wedstrijden en verkiezingen gehouden waar bier centraal staat. Voor het jaar 2021 zitten de competities erop, en kunnen we het net ophalen. Welke bieren wonnen dit jaar aansprekende prijzen, en kun je dus veilig op je boodschappenlijstje zetten voor de feestdagen, Oudjaarsavond – of gewoon omdat je genieten wilt? Interessante vraag: zit er verschil tussen een bierwedstrijd en een bierverkiezing? En hoe zit dat eigenlijk internationaal - betekent iedere medaille hetzelfde?
Het verschil tussen een wedstrijd en een verkiezing
Er zijn veel verschillende bierwedstrijden en verkiezingen, en het kan geen kwaad de verschillen eens uit te leggen. Het verschil is simpel: een verkiezing gaat over subjectieve kenmerken zoals ‘leuk’ of ‘lekker’. Bij een wedstrijd wordt van tevoren een serie kenmerken afgesproken met parameters waaraan die kenmerken moeten voldoen - volstrekt objectief dus.
Dat verschil luistert best nauw. Kijkend naar lekker bijvoorbeeld: wat ik lekker vind hoef jij helemaal niet lekker te vinden, en we hebben beiden gelijk. Dat is nou wat we noemen: ‘Dare to Drink Different!’. Datzelfde geldt voor andere subjectieve criteria: wat jij een ‘mooi’ etiket vindt, of een ‘leuke’ brouwerij, is voor jou waar - ik kan het etiket afgrijselijk vinden, of de brouwerij oersaai. En alweer hebben wij beiden gelijk.
Verkiezingen zijn eerder publieksprijzen: de meerderheid beslist. Er is dus altijd een minderheid die er anders over denkt, en een heel ander bier de lekkerste vindt.
Bij een wedstrijd wordt gekeken naar objectieve kenmerken: zo moet een pils kraakhelder zijn en moet een Hefeweizen naar wit fruit geuren zonder dat dit gebruikt is bij het brouwen. Er wordt gekeurd op het ontbreken van smaakafwijkingen, het passen binnen de stijl en zelfs de graad van vakmanschap die je aan een bier kunt afproeven. Waar een verkiezing punten uitdeelt werkt een wedstrijd andersom: er wordt met puntenaftrek gewerkt.
(Inter)nationale wedstrijden
Internationaal zijn er vele wedstrijden, en voor de uitslagen van sommige wedstrijden steek ik mijn hand in het vuur. In mijn ogen heb jij, als consument, hier een eerlijk en betrouwbaar hulpmiddel aan om een goede keuze te maken bij de bierboodschappen. Deze medailles geven geen garantie dat jij het bier lekker vindt, wel dat je er geen kat mee in de zak koopt. Medailles van de European Beer Star, Dutch Beer Challenge, Brussel Beer Challenge en World Beer Cup zijn voor mij een ‘gouden standaard’.
Vooral de laatste is er een om in de gaten te houden. Dit is een tweejaarlijkse wedstrijd die in Amerika plaatsvindt, onder auspiciën van de Brewers Association, en het is de grootste ter wereld. Bijna tienduizend bieren doen eraan mee, in meer dan 100 (sub)categorieën. De World Beer Cup wordt wel gezien als de Olympische Spelen van Bierland. In 2022 komt er weer een editie!
De waarde van een medaille
Of het nu gaat om een medaille die een brouwer krijgt bij een wedstrijd of een verkiezing: het kan geen kwaad je te bedenken dat dit altijd een momentopname is. Bier is namelijk een natuurproduct, en daarom zit er altijd verschil tussen het ene en het andere brouwsel. Die verschillen zijn (als het goed is) klein, maar ze zijn er. Daarmee kun je zeggen dat het krijgen van een medaille of het winnen van een verkiezing alleen iets zegt over dat specifieke bier op dat specifieke moment. En dat betekent dat het pas echt de moeite waard begint te worden als een bepaald bier op meerdere verkiezingen en bij meerdere wedstrijden in de prijzen valt. Je kunt dan namelijk zeggen dat die brouwer consistent presteert. Rodenbach, de trappisten van Bierbrouwerij De Koningshoeven met hun La Trappe of de bieren van spontane gisting die door (de zonen van) Frank Boon in de gelijknamige brouwerij in Lembeek worden gebrouwen zijn zulke bieren en brouwers: al jarenlang winnen zij bij veel verschillende wedstrijden prijzen voor hun bier.
Om het verschil in waardering van een medaille of verkiezing dan nog even te noemen: een medaille op een wedstrijd kun je vergelijken met de TÜV Autotest, die beoogt verschillende automobielen op een veelheid van kenmerken te testen, en te vergelijken. Het winnen van een verkiezing is als ‘verkozen product van het jaar’. Zie beide als keuze- of koophulp gebruiken, en bepaal vooral zelf wat je lekker vindt.
Prijswinnende bieren in 2021
Een aantal bieren wil ik speciaal noemen: zij wonnen in 2021 een prijs, en vaak niet voor het eerst. Daarmee zijn ze moeite van het proberen meer dan waard. Zo won Brouwerij DAVO met hun Weizenbock zilver bij de Brussels Beer Challenge – het was al eens ‘beste bockbier van Nederland – en werd Bordo, een limited edition, zelfs gekroond tot ‘beste Nederlandse bier van de wedstrijd’. Met hun Darkness pakte DAVO zelfs goud op de Dutch Beer Challenge.
Rodenbach Vintage spande dit jaar de kroon: het won goud op de European Beer Star én de World Beer Awards – waar het ook tot ’s werelds beste in zijn soort werd uitgeroepen. Rodenbach Grand Cru deed het niet veel minder: goud bij de Brussels Beer Challenge en de World Beer Awards, een ook ’s werelds beste in zijn soort. Deze laatste twee lenen zich perfect voor het diner, of een feestelijke avond.
Brouwerij De Molen sleepte drie bronzen medailles in de wacht bij de Dutch Beer Challenge voor hun Gouds & Gevaarlijk, Op & Top en Kort & Krachtig. Zilver op de Brussels Beer Challenge was er voor Hel & Verdoemenis.
Dat Brasserie Dupont geldt als dé saison-brouwer van de wereld werd weer duidelijk op de Brussels Beer Challenge: alle vier varianten vielen in de prijzen. Saison Dupont Bio won brons, terwijl Saison Dupont en Saison Dupont Dryhopping met zilver aan de haal gingen. De stevigste variant, het ‘eindejaarsbier’ Aves les bons Voeux (“met de beste wensen”) pakte zelfs het goud!
Het Nederlandse trappistenbier La Trappe nam ook weer veel loftuitingen in ontvangst: La Trappe Tripel won brons bij de European Beer Star, net als La Trappe Blond – maar die pakte ook brons bij de Brussels Beer Challenge. La Trappe Quadrupel nam zilver mee bij de Dutch Beer Challenge – net zoals La Trappe Dubbel, maar die pakte ook nog het goud op de European Beer Star.
Allemaal fantastische bieren waarmee je zeker gaat genieten.
Blijf gezond, blijf genieten!
Deze blog is copyright van Dare to Drink Different en mag niet worden hergebruikt.