Wat is de ideale temperatuur voor bier?

Wat is de ideale temperatuur voor bier?

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur bij Bier&cO on 4th Nov 2024

Het wordt ons vaak gevraagd: wat is nou de ideale temperatuur voor bier? Sowieso zetten wij op Dare to Drink Different bij elk bier de aanbevolen drinktemperatuur ( “De grootste smaakexplosie op: X graden Celsius”), maar we kunnen je nog wel meer tips geven. Zo is er nog een ‘ideale’ bewaartemperatuur én een perfecte schenktemperatuur!

Bier bewaren

Kort door de bocht: bier bewaar je het best donker, droog en koel. De belangrijkste reden om bier gekoeld te bewaren is simpelweg omdat veel processen die de smaak achteruit laten gaan, minder snel verlopen naarmate het kouder wordt. Dat betekent dat je investeert in de kwaliteit van jouw uiteindelijke smaaksensatie: kost een paar centen maar levert euro’s aan plezier op!

Je hoeft geen extra koelkast aan te schaffen, maar handig is dat wel. Het volstaat jouw flesjes en blikjes in de bijkeuken, provisiekast of in de kelder te bewaren. Eigenlijk is een stabiele temperatuur zelfs nog belangrijker dan een die als een jojo op en neer gaat. Zet in elk geval je bier niet in de zon, of op het balkon: het Uv licht maakt dat je bier al snel nuf gaat ruiken én smaken!

Schenktemperatuur

De drinktemperatuur is niet hetzelfde als de serveertemperatuur - staat een ingeschonken glas klaar, dan warmt het op. Je serveert dus altijd kouder dan dat je drinkt: zo heb je uiteindelijk de beste drinktemperatuur. Reken er op dat de temperatuur van jouw glas in een kamer waarin het achttien graden is elke tien minuten een graad stijgt. Ook het glas heeft al een hogere temperatuur dan het bier als je het inschenkt en warmt dat dus op. Als serveertemperatuur houden we dus altijd als stelregel aan dat je beter te koud kunt serveren dan te warm: terugkoelen gaat niet meer, en opwarmen kun je forceren door het glas ‘in de handen’ te nemen.

Drinktemperatuur

En dan kennen we nog het fenomeen ‘drinktemperatuur’. Op vrijwel elke fles staat aangegeven op welke temperatuur de brouwer je adviseert zijn bier te genieten - en dat advies valt niet uit de lucht. Natuurlijk bepaal jij zelf je eigen, favoriete, drinktemperatuur. Maar net zoals we de neiging hebben te zoet of te zout te eten, zo hebben we ook de neiging bier te koud te drinken. Hoe kouder iets is, hoe minder gelegenheid aroma’s krijgen zich te openbaren en hoe minder je dus ‘proeft’. Bij sommige bieren hoort het: een kloeke pils hoort grafkoud. Maar een WeizenStout of India Pale Ale smaken het best rond een graad of zes, zeven Celsius. Voor Tripels en Baley Wine's mag dat zelfs naar de tien graden Celsius gaan. Als vuistregel kun je prima aanhouden dat je het alcoholpercentage “plus twee” neemt voor de graden Celsius drinktemperatuur. Genieten maar!