St. Patrick's Day en Ierse bieren
Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 28th Feb 2025
Wij hebben Koningsdag (27 april), Amerika viert Independence Day (4 juli) en in Suriname viert men op 25 november Srefidensi Dey – zeg maar onafhankelijkheidsdag. In Ierland hebben ze ook zo’n nationale feestdag: 17 maart is St. Patrick’s Day, Lá Fhéile Pádraig in het gaelic. De beschermheilige van heel Ierland, Sint-Patricius, wordt op die dag herdacht.
St Patrick's Day
Een beter moment om te proosten op de spreekwoordelijke ‘luck of the Irish’ dan St. Patrick’s Day kunnen wij niet bedenken en we zouden Dare to Drink Different niet zijn als we niet een passende drank daarvoor hadden. Voor wie met ons ‘sláinte’ wil zeggen (dat betekent proost, en je spreekt het uit als ‘slahn-tje) kan kiezen uit twee klassieke Ierse dranken: bier en cider!
Ierse bieren
De meest bekende Ierse craft brewery is zonder twijfel Carlow Brewing, die met het merk O’Hara’s aan de weg timmert. De brouwerij is opgericht door de familie O’Hara in 1996 en tot op heden is het nog steeds eigendom van de familie. De brouwerij staat in het hart van de traditionele Ierse mout- en hopregio “Barrow Valley”. Dit gebied kent een rijke historie op het gebied van de Ierse brouwindustrie. Bier brouwen wordt er gezien als cultureel erfgoed en de O’Hara’s doen er alles aan om dit te behouden.
O'Hara's Irish Stout is een voedzaam bier van diepdonkere mout. Die mout leidde in Londen ooit tot de creatie van porter – naar men zegt omdat de sjouwers in de haven (de porters) het zeer konden waarderen. Later werd daar een steviger, robuuster (stout in het Engels) versie van gebrouwen die op zijn beurt weer uitgroeide tot een van de meest populaire biersoorten ter wereld. Hét bewijs dat donker bier niet zwaar-alcoholisch hoeft te zijn, een misvatting die bij veel bierliefhebbers leeft. Integendeel: het barst weliswaar van de smaak, maar is uitermate doordrinkbaar. Sláinte!
O'Hara's Irish Red en dat geldt voor de hele bierstijl Irish Red, is in de verte verwant aan het Engelse pale ale en het Belgische amber bier, zoals Palm. Bovengistend, dus smaakrijk met een fruitige toets, en gekenmerkt door een zachte, moutige body die perfect in balans is met een lichte bitterheid en toetsen van karamel. De moutigheid van het bier imponeert zoals een bock dat kan doen, maar wel op een unieke Ierse manier – sláinte! Overigens ook te verkrijgen in Nitro-variant, voor een moddervette schuimkraag!
Ierse cider
Cider ken je misschien uit Frankrijk, maar in Engeland en vooral Ierland is het minder sterk alcoholisch. Cider, ook wel appelcider genoemd, is een verfrissende drank gemaakt van gefermenteerd appelsap. In de basis begint het proces van het maken van cider met het persen van appels om sap te verkrijgen. Dit sap wordt vervolgens gefermenteerd door natuurlijke gisten of toegevoegde culturen, waardoor de suikers in het sap worden omgezet in alcohol. Na de fermentatieperiode, die weken tot maanden kan duren, wordt de cider gefilterd en vaak verder gerijpt om zijn volle smaak te ontwikkelen. Magners is het meest bekende merk en geldt als ‘original Irish’!
Magners – Original Irish Cider is de enige originele Ierse cider en daarom favoriet! Ierse cider is minder droog dan de Engelse varianten, juist fruitig zonder suikerzoet te zijn. In de eigen boomgaarden van Magners Irish Cider groeien zeventien verschillende soorten appels waarvan het sap in de juiste verhouding wordt vermengd. Voor wie wil: een pint glas vol met ijsblokjes en ‘create your own original!’. Sláinte!
En dan is er ook nog Magners – Original Irish Pear Cider. Ja, technisch gezien heb je gelijk: cider maak je van appels, punt uit. Vergiste peer zou je ‘perry’ kunnen noemen, maar laten we het nou niet moeilijker maken dan noodzakelijk is. En zo noemen de Ieren van Magners hun vergiste perensap gewoon ‘Pear Cider’! Ook hier geldt: fris, fruitig en super verfrissend. Sláinte!