Moederdag
Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 6th May 2025
Waar zouden we zijn zonder onze moeder…. Sorry lieve vrouwen en dochters van Nederland: er gaat niets boven je moeder! Eens per jaar vieren we haar, op Moederdag – verras die lieverd dit jaar eens met een mooi bier, of een op bier gebaseerde traktatie!
Fruitige bieren
Bieren met een mooie rode kleur en een geur die onmiskenbaar fruitig is: daar houden veel moeders wel van! Het zijn vaak bieren die relatief laag in alcohol zijn, maar wel vol van smaak. En nog mooier: deze bieren hoeven helemaal niet mierzoet te zijn, of stijf te staan van de suikers: neem bijvoorbeeld FruitAge by Rodenbach. Dat met slechts 3,9% alcohol per volume is gemaakt door het klassieke, wijnachtige foederbier van deze legendarische brouwerij te mengen met puur, natuurlijk vruchtensap. Natuurlijk is dit ook verkrijgbaar in een alcoholvrije variant: FruitAge by Rodenbach 0.0 geeft eenzelfde smaaksensatie, en dan ook nog eens zonder alcohol!
Wie moeder wil verrassen met een steviger bier, kan kiezen voor Martha Guilty Rouge. Dit bier heeft een geur en aroma van verse marsepein en een explosie van kersen en krieken. Het is dus een spel van zoet en zuur, dat verfrist en charmeert.
Spannende bieren
Is jouw moeder een liefhebber van uitgesproken, spannende en soms zelfs “in your face!” smaakexplosies? Mooi! Haar maak je blij met Uiltje Brewing Naughty or Nice: met 9% procent alcohol, een kurkdroog karakter en een complexe hopgift, zal het mama helpen de vraag te beantwoorden of ze naughty of nice is…
Natuurlijk kan het nog spannender…..voor de moeder, voor wie niets te gek is, kun je denken aan Thornbridge Between the Sheets. Deze vatgerijpte stout (het bier rijpte op vaten waar eerder rum en cognac op lagen) heeft een smaakkarakter dat doet denken aan gedroogd fruit, muscovadosuiker en eikenhout, gecombineerd met geroosterde chocoladesmaken.
Biercocktails
Bier is, als meest gedronken alcoholhoudende drank ter wereld, voor moeder op elk moment een welkome gast. Maar wist je dat je er ook heerlijke cocktails mee bereiden kunt? Voor een feestelijke gelegenheid, zoals moederdag!
Let wel op: biercocktails bereid je altijd door te roeren, nooit door te schudden. De reden ligt misschien voor de hand, maar toch even gezegd: bier bevat koolzuur, Ja, dat laat zich weliswaar goed schudden maar ‘ontploft’ daarna. Dat is toch een domper op de feestvreugde. Jammer, James Bond!
Sommige recepten kunnen evengoed alcoholvrij worden uitgevoerd. Daar waar wij die tip hebben, geven we hem aan.
Bitter Sweet Symphony
Rodenbach FruitAge, mits geserveerd via de perfect serve, is al bijna een cocktail op zich: veel feestelijker serveer je een bier niet. Maar gebruik het als basis in deze cocktail, zet het gelijknamige nummer van The Verve op, en je zomerdag kan niet meer stuk. Tip: deze biercocktail kun je ook (deels) alcoholvrij maken, door Rodenbach FruitAge 0.0 te gebruiken.
Deze aperitiefcocktail geeft een mooie balans tussen bitter en zoet. Rode vermouth (zoals Martini Rosso), een beetje Campari, afgemaakt met Rodenbach FruitAge.
Schenk 4 cl rode vermouth en 2 cl Campari rechtstreeks in een longdrink glas, gevuld met ijs. Roer lichtjes en vul aan met Rodenbach FruitAge. Roer opnieuw, voorzichtig - geniet! Je kunt het glas nog versieren met wat rood fruit of een stukje sinaasappelschil.
In een alcoholarme variant vervang je simpelweg de Rodenbach FruitAge door de 0.0 variant. Je kunt ook volledig alcoholvrij gaan: vervang de Martini Rosso door een alcoholloos alternatief als Abstinence Blood Orange Aperitif, en Campari door een alcoholloos alternatief als Monin Bitter Siroop. Natuurlijk gebruik je dan Rodenbach FruitAge 0.0. Het recept is verder identiek!
Barista Bastard (voor twee)
Zet 25 ml espresso, laat afkoelen en meng met 25 ml koffielikeur. Goed roeren en verder laten koelen in de koelkast; zet er twee dunne bierglazen naast. Na een half uur een fles stout over beide glazen uitschenken, daarna voorzichtig de koffiemix toevoegen. Meteen serveren. Onze tips: Dupont Monk’s Stout, DAVO Darkness of BrewDog Rattle & Rum voor een iets zoetere variant.
The Weizen Sling
Neem 10 ml limoen siroop, 20 ml citroensap, 40 ml Gin en 90 ml Weihenstephan Hefeweissbier. Doe siroop, sap en gin in een cocktailshaker, voeg veel ijs toe en schud tot de shaker beslaat. Schenk in een gekoelde flûte en top af met witbier. Garneer met een stuk citroenschil.
Je kunt deze alcoholarm maken door een alcoholvrije gin en Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei te gebruiken.