Het verschil tussen dubbel en tripel bier
Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur bij Bier&cO on 30th Oct 2024
Het zijn twee van de meest populaire bierstijlen in Nederland: dubbel en tripel bier. Toch krijgen we er vaak vragen over. Die vragen komen allemaal neer op: ‘Wat is het verschil tussen dubbel bier en tripel bier nu precies?’. Het is dus hoog tijd de verschillen – én overeenkomsten! – voor jou op een rij te zetten!
Overeenkomsten van dubbel en tripel bier
Om met de overeenkomsten te beginnen: dubbel en tripel hebben beide hun oorsprong in kloosters en abdijen. Die zelfvoorzienende leefgemeenschappen maken al sinds het begin hun eigen kleding, bakken hun eigen brood, doen aan landbouw en veeteelt – en maken hun eigen drank. Monniken en nonnen mogen, volgens de regels van Benedictus, alleen water en karnemelk drinken – en ‘de drank van de streek’. In Zuid-Europa is dat natuurlijk wijn; in het noorden is dat bier. Veel van de huidige brouwkennis hebben we uiteindelijk te danken aan de ervaring die brouwende nonnen en monniken door de eeuwen heen hebben opgedaan.
Abdijen heb je in veel soorten, afhankelijk van de orde waartoe ze behoren. Een heel speciale groep zijn de Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Deze orde noemen wij trappisten; er zijn wereldwijd tien kloosters die tot de orde behoren, bier brouwen én het zegel ‘authentiek trappisten product’ mogen dragen. Ze brouwen praktisch allemaal een dubbel en/of een tripel. Maar let op: alle trappistenbier is abdijbier; niet elk abdijbier is trappistenbier. En dan zijn er nog brouwerijen die helemaal geen kloosterachtergrond hebben, maar wel een dubbel of een tripel brouwen.
Kortom: dubbel bier en tripel bier zijn dus beide trappistenbieren, een belangrijke overeenkomst. Maar, wat is dan precies het verschil tussen deze twee biersoorten?
Verschillen tussen dubbel en tripel
Kleur is het meest in het oog springende verschil tussen dubbel en tripel. Dubbel is donkerrood tot diep donkerbruin, tripel is tegenwoordig altijd goudblond. Dat is overigens pas zo sinds 1934, toen de trappisten van Westmalle voor het eerst een dergelijk bier lanceerden. Tot die tijd was tripel bier ook donker gekleurd – je ziet het nog bij Rochefort 8, hoewel die brouwerij sinds 2020 ook een gouden tripel heeft.
Een ander verschil tussen dubbel en tripel is het alcoholpercentage. Dubbel heeft een alcoholpercentage dat tussen de 6% en 7,5% alcohol per volume schommelt. Tripel begint pas bij 7%, en kan tot wel 10% alcohol bevatten. Een tripel smaakt daarmee per definitie volmondiger, iets dat nog sterker geldt voor de bierstijl die volgt: quadrupel.
Oorspronkelijk sloeg ‘dubbel’ op het gebruik van een grotere hoeveelheid mout bij het brouwen, waardoor er een zwaarder bier kan worden gebrouwen. Datzelfde geldt voor tripel: nog meer mout. Het heeft niets te maken met een dubbele of zelfs drievoudige vergisting, zoals wel eens onjuist wordt beweerd.
In de smaak vind je een nog groter verschil tussen dubbel en tripel. Zo is dubbel, met een crèmekleurige schuimkraag, bekend om aroma’s en smaken van karamel, tot een milde gebrande toets. Beide komen van de gebruikte donkere mout, die meteen een aangenaam bittertje met zich meebrengt. Bij tripel kunnen er handenvol kruiden worden gebruikt of kan de mout overheersen. De smaak loopt uiteen van hopbitter tot kruidig-moutzoet.
In zijn algemeenheid is een tripel een fors en intens bier, dat zich licht laat drinken. Het zijn weliswaar complex smakende en, qua alcohol, stevige bieren. Toch kun je er een paar achter elkaar drinken op een avond. Het geheim is een typisch Belgische vinding: alcohol wordt meestal uit moutsuiker gewonnen, en dat betekent dat er - naast de moutsuikers - nog allerlei andere voedingsstoffen in het bier komen. Belgische brouwers bedachten aan het begin van de twintigste eeuw dat eenvoudigweg suiker toevoegen voor veel alcohol kan zorgen, terwijl het bier er lichtverteerbaar van wordt.
Er zijn dus heel wat overeenkomsten en verschillen tussen dubbel en tripel. Maar probeer ze eens samen! Meng jouw favoriete dubbel en tripel als een ‘half en half’: gelijke delen dubbel en tripel tezamen.
Wil je proeven?
Voor jouw gemak hebben we een aantal kant-en-klare pakketten samengesteld. Zo vind je in het La Trappe totale pakket alle acht trappisten bieren van La Trappe in één bierpakket. Van elk bier drie stuks. Dat maakt dit La Trappe Totale bierpakket uniek én het is nergens anders online verkrijgbaar.
Of bestel het Sint Bernardus pakket. Hier vind je, naast de dubbel en tripel, nog zes heerlijke bieren van Sint Bernardus. Dichter bij de hemel kom je voorlopig niet…