De opkomst van alcoholvrij bier

De opkomst van alcoholvrij bier

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 18th Jan 2024

Wie in 2010 had gezegd dat alcoholvrij bier in 2023 al bijna 10% van het totale biervolume zou uitmaken, was zeer waarschijnlijk met een klam lapje op het voorhoofd en de armen stevig op de rug gebonden naar de uitgang begeleid. Inmiddels kiest 65% van de bierdrinkers wel eens bewust voor alcoholvrij bier of alcoholarm bier en is deze biercategorie met afstand de snelste groeier. Die groei zal nog wel even doorgaan: in 2030 zou het marktaandeel van alcoholvrij bier zomaar 30% kunnen bedragen.

Alcoholvrij bier en alcoholarm bier

Heel even nog wat belangrijke feiten op een rij. Dronken wij in Nederland in 2010 met elkaar 12,5 miljoen liter alcoholvrij bier, in 2022 was dat al 81,9 miljoen liter - meer dan 650% groei. Maar hoe zit dat nu ook alweer precies? Alcoholvrij bier, mits in Nederland gebrouwen, mag alleen zo heten als het bij een test maximaal 0,1% alcohol per volume bevat. Dit zorgt wel eens voor verwarring, want die grens lag vroeger op 0,5%. Staat er 0.0 op een fles of blik, dan is het bier bij een test zo goed als alcoholloos. Alcoholarm mag alleen zo heten als het meer dan 0,1% maar minder dan 1,2% alcohol per volume bevat. Deze regelgeving geldt voor Nederland: er is nog geen Europese richtlijn, en sommige landen hanteren weer andere grenzen. Alcoholvrij mag in Duitsland en België gebruikt worden voor bier met maximaal 0,5% alcohol per volume (onze oude grens), en landen als Frankrijk of Spanje leggen de grens pas bij 1,2% alcohol. De verwarring ontstaat door het feit dat wat in het ene land mag, ook in het andere land mag - en zo wordt er veel alcoholvrij bier in Nederland verkocht dat bij een test maximaal 0,5% alcohol bevat. Deze bieren worden in bijvoorbeeld Duitsland of Engeland gebrouwen, alwaar zij alcoholvrij zijn - en dus mogen ze ook in Nederland zo verkocht worden.

Calorieën

Alcoholvrij bier en alcoholarm bier past in een weloverwogen leefpatroon. Welke overweging een consument ook heeft om voor alcoholvrij bier of alcoholarm bier te kiezen: een bonus is dat deze bieren veel minder calorieën bevatten dan regulier bier. Eigenlijk is dat een dubbele bonus: bij een test zal namelijk al blijken dat bier minder calorieën bevat dat wijn, melk en zelfs vruchtensap. Aangezien alcohol gemaakt wordt van suiker betekent weinig of zo goed als geen alcohol dat er nog minder calorieën in het bier zitten. Zo telt Jever FUN. een Duits alcoholvrij bier, slechts 13 kilocalorieën per 100 ml - minder dan 50 kilocalorieën in een fles alcoholvrij bier dus! Het is ook nog eens suikervrij!

Populariteit

Dat alcoholvrij bier zo populair zou worden hadden we in 2010 dus niet gedacht - en wat heeft er nu voor die enorme populariteit gezorgd? Naast het feit dat dit past in een weloverwogen leefpatroon is een ander belangrijke verklaring dat de variëteit in soorten alcoholvrij bier - en daarmee de hoeveelheid verschillende smaken - enorm is toegenomen. Zo vind je naast alcoholvrije pilseners ook alcoholvrije (of alcoholarme) India Pale Ale, witbier, stout en bijvoorbeeld Hefeweissbier. Alcohol heeft van zichzelf geen smaak, maar is een prima smaakgeleider. Natuurlijke smaken in het bier worden erdoor versterkt. Veel alcoholvrije bieren werden lang genegeerd omdat men ze niet echt naar bier vond smaken - hier wreekte zich de smaakversterkende werking.
De stijgende populariteit is zeker te danken aan technische vooruitgang, waardoor alcoholvrij bier eenvoudig beter smaakt dan ooit tevoren. Voorheen werd alcoholvrij bier gemaakt door de vergisting, waarbij moutsuiker in alcohol wordt omgezet, zo snel mogelijk te stoppen. Dat leverde zoetig en mufsmakend bier op. Tegenwoordig wordt een Duitse vinding gebruikt waarmee de gevormde alcohol, na een normale productie, uit het bier wordt verwijderd. Zo blijven natuurlijke smaken beter behouden. De nieuwste vinding is vacüumdestillatie: het volledig vergiste bier wordt onder hoge druk gebracht, waardoor alcohol al op lage temperatuur verdampt. De ook verdampte aroma’s worden gescheiden en tereuggestopt in het bier – een fantastische vinding! Zo onstaat onder andere ’s werelds eerste alcoholvrije trappistenbier: La Trappe Nillis!

Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking - iedereen weet dat als je eenmaal gaat plassen je wel bezig kunt blijven. Alcoholarm, en zeker alcoholvrij, bier heeft deze onhebbelijkheid niet en daarmee blijkt het een ideale isotone dorstlesser. Na het sporten een alcoholvrij bier drinken zorgt ervoor dat het lichaam zich veel sneller herstelt van de inspanning - nog een reden voor de toegenomen populariteit. Ook aan tafel kan alcoholvrij bier een prima begeleider zijn. Juist subtiele gerechten zoals risotto of frisse salades hebben behoefte aan subtiele ondersteuning. Uitgerekend alcoholarm of alcoholvrij bier kan hiervoor zorgen!