Dag 2022, hallo 2023!

Dag 2022, hallo 2023!

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 23rd Dec 2022

Het was me het jaartje wel zeg… Ben je al bijna vergeten dat we 2022 nog in een lockdown begonnen, met de cafés en restaurants gesloten? Eind januari veranderde dat, en langzaam opende de maatschappij zich weer. Optimisme vierde hoogtij: het ergste hebben we achter de rug! En toen viel Putin zomaar Oekraïne binnen.

Een bewogen jaar

Voor bier is het ook een bewogen jaar geweest: het stond enerzijds in de belangstelling als nooit tevoren, terwijl anderzijds brouwers geconfronteerd werden met krankzinnige uitdagingen, vooral op het gebied van inkoopkosten. Of het nu gaat om energie-intensieve grondstoffen zoals glas en aluminium voor de verpakkingsmaterialen, of de mout, of om soms tegenvallende oogsten bij de hop- of graanteelt, de brouwer kreeg ermee te maken. En hoe je het wendt of keert: bier is een stuk duurder geworden, maar blijft een betaalbare luxe waarvan het geweldig genieten is. En doordat er nog steeds brouwerijen bijkomen, die telkens weer verrassende nieuwe bieren maken, blijft er steeds weer wat nieuws te ontdekken. Dare to Drink Different is nog nooit zo gemakkelijk geweest!

Trends en ontwikkelingen

Wat viel het meeste op in 2022, naast de eerder genoemde kommer en kwel? En wat denken we dat 2023 brengen gaat? Nou: wat zeker opviel is dat de trend rondom alcoholvrij en alcoholarm bier blijft groeien. Dat geeft aan dat liefhebbers houden van de smaak en het mondgevoel dat bier geeft, maar niet altijd alcohol hoeven te drinken. Natuurlijk biedt Dare to Drink Different daar een pakket voor aan met speciaal geselecteerde alcoholvrije en alcoholarme bieren! Een ander hoogtepunt op dit gebied was natuurlijk de introductie van ’s werelds eerste alcoholvrije trappistenbier: La Trappe Nilis. Nee, ook smakelijk genieten van alcoholvrij bier is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

De interesse van bierliefhebbers voor bieren die op toonaangevende wedstrijden een medaille hebben gepakt is ook enorm toegenomen. Meer en meer ziet de consument de waarde van dergelijke prijzen: een professionele, onafhankelijke, en deskundige jury geeft ermee aan dat een bepaald bier echt een topper in zijn soort is. En, daarmee dus het proberen meer dan waard. Voor Dare to Drink Different reden om er een speciaal proefpakket voor op de tuigen: het Prestigieuze & prijswinnend bierpakket!

De trend dat bieren met een duidelijk hopsignatuur populair zijn, zet ook onverminderd voort. Het blijft apart te bedenken dat het nog maar vijftien jaar geleden is dat Nederland er voor het eerst kennis mee maakte. Nu is er vrijwel geen brouwerij meer die niet een of meerdere varianten van de India Pale Ale voert, en consumenten buitelen over elkaar heen om de nieuwste en meest verse exemplaren te bemachtigen. Een uitgebreide selectie Iepaa’s, zoals ze ook liefkozend genoemd worden, vind je natuurlijk ook bij jouw favoriete bierwebshop!

Smakelijk uiteinde en een heerlijk nieuwjaar

Ongetwijfeld zal 2023 ons weer de nodige verrassingen brengen, zowel positief als negatief. Maar ja: zo is het leven, nietwaar! Wij zullen in elk geval het nieuwe jaar toedrinken met een passend bier: Avec les Bons Voeux (‘Met de beste wensen’) van Brasserie Dupont is daarvoor absoluut het meest aangewezen bier. 

Namens ons allemaal: blijf gezond, blijf genieten en Dare to Drink Different. 

Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest!