Bierhacks

Bierhacks

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 26th May 2023

Bierhacks

Als biersommelier leer je handige trucs, waardoor je in iedere situatie optimaal van bier kan genieten. Rick Kempen deelt hier een paar van zijn gebruikte bierhacks/biertrucs.

Van verrassend bier genieten is nog nooit zo gemakkelijk geweest! De variatie is eindeloos, en elke week word je wel verrast door een onverwacht smakelijke nieuweling. Tegelijkertijd is de bierliefhebber de klassiekers niet vergeten: Duitse HefeweizenBelgisch abdijbier en de ondergistende bieren staan nog steeds volop in de belangstelling. En: Nederland kent inmiddels bijna 500 biersommeliers! Die hebben hun opleiding gedaan bij StiBON, Stichting Bier Opleiding Nederland. Hier leer je niet alleen alles over bier: je komt ook achter enkele onmisbare lifehacks die het bierleven nóg aantrekkelijker maken.

Een bierschoon glas

Om met het begin te beginnen: je belangrijkste gereedschap bij het proeven is natuurlijk een glas. Welke glazen hiervoor in aanmerking komen komt later aan bod, maar niets is erger dan een bier verlangens inschenken, om de vervolgens de schuimkraag onder luid gesis in elkaar te zien storten als een mislukte kaassoufflé. Als dit je overkomt, is je glas niet ‘bierschoon’. Maar vrees niet: met een paar simpele handelingen is dit te herstellen! In een speciaal hiervoor gemaakt filmpje doe ik je de belangrijkste tips aan de hand, en leg ik je uit hoe je vervolgens je glaswerk in optimale conditie houdt! Bekijk ook zeker even ons brede assortiment aan bierglazen met nog meer tips

De ideale schenktemperatuur

Bier bewaar je donker en koel, omdat je de kwaliteit van je bier zo lang mogelijk optimaal houdt. Maar: is je bier te koel als je het proeft, dan mis je diepgang en soms zelfs de essentie van het bier. Er is, kortom, een groot verschil tussen bewaartemperatuur en drinktemperatuur. Staat je koelkast tussen de vier en zes graden, dan zit je goed. Of is je kelder altijd zo rond de acht graden? Ook daar is niets mis mee!

Heb je op stel en sprong koel bier nodig? Leg je fles of blik een half uur in de vriezer! Niet vergeten eruit te halen natuurlijk….

Maar de ideale schenktemperatuur, of drinktemperatuur, die laat zich soms wat minder gemakkelijk bepalen. De meeste brouwers zetten een suggestie op het etiket, maar wat als je dat niet vinden kunt? Volg dan deze simpele vuistregel: kijk naar het alcoholpercentage! Zet dat om in graden Celsius, en tel er 1 of 2 graden bij op: voilà! De enige uitzondering op deze vuistregel is pilsener: dat drink je het liefst goed koel, zo rond de vier tot zes graden Celsius. De ideale koelkasttemperatuur, dus. Maar neem een gerstewijn zoals Sint Bernardus Abt 12, van 10% alcohol per volume: die komt pas ‘echt tot zijn recht op 11 tot 12 graden Celsius. Handige tip, toch?

De beste proefglazen

Elk bier lijkt wel zijn eigen glas te hebben, en elke brouwer besteedt veel aandacht aan de juiste keuze. Maar om te proeven kun je prima uit de voeten met het zogenoemde TeKu glas – zelfs wij gebruiken het! Maar wat nu als je geen passend glas bij de hand hebt? Neem eenvoudig een wijnglas! Proeven doe je vooral met de neus, en wijnglazen zijn ontworpen om goed te kunnen ruiken. Pro tip: schenk het glas niet tot de rand vol, want dan verlies je broodnodige ruimte in het glas….