Bier en het EK voetbal

Bier en het EK voetbal

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur van Bier&cO on 11th Jun 2024

Nog even en het EK Voetbal barst weer los! Van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2024 staat alles in het teken van dit voetbalfeest. Natuurlijk hopen we dat Oranje ver gaat komen – we zullen het zien! Voor ons een leuke aanleiding eens wat bieren uit de deelnemende landen uit te lichten, zodat je er wellicht dubbel van kunt genieten!

Niet alle landen
Niet uit alle landen is er bier gemakkelijk beschikbaar in Nederland. Zo kennen wij vrijwel geen voorbeelden van bieren uit Albanië, Georgië en Oekraïne die hier zonder enig probleem te verkrijgen zijn. En van een aantal andere landen zul je er goed naar moeten zoeken – reken erop dat je, in het beste geval, een pils uit dat land tegenkomt. Dat gaat dan vooral om Portugal, Turkije, Slovenië, Hongarije, Roemenië, Slowakije, Kroatië en Polen – er is overigens een goede kans dat je Hongaars of Pools bier tegenkomt van een ander type. Vanuit Zwitserland, Frankrijk, Servië, Tsjechië en Oostenrijk zijn het dan weer vooral pilsners.

Onze favoriete bierlanden
Een zeer grote keuze, en verscheidenheid, vind je aan bieren uit de overige deelnemende landen: Duitsland, Denemarken, België, Schotland, Spanje, Engeland, Nederland en Italië. Van die landen hebben wij dan weer een selectie favorieten gemaakt – dit zijn de bieren die het team van Dare to Drink Different zeker zal genieten, tijdens een wedstrijd. Misschien wel tijdens meerdere wedstrijden!

Uit Duitsland trekken wij natuurlijk iets open van ’s werelds oudste brouwerij: Weihenstephan. Of dat nou de klassieke Hefeweizen is, of het heerlijk doordrinkbare Helles: een Weihenstephan klinkt altijd goed!

Ook sluiten wij niet uit dat er zo af en toe een fles Jever pils of Jever Fun alcoholvrij wordt aangerukt. Dit knisperfrisse Noord-Duitse pils leent zich uitstekend om bij een mooie pot voetbal genoten te worden.

Als de Schotten het veld opkomen, hebben wij natuurlijk een BrewDog Punk IPA of BrewDog Black Heart in de aanslag. Bieren vol smaak, karakter en bezieling – precies zoals de Schotten op de grasmat tekeer gaan!

Iets zuidelijker vinden we Engeland – ook daar hebben we enkele favoriete bieren van klaarstaan! Wat dacht je bijvoorbeeld van Thornbridge Jaipur IPA? Een heerlijke, strakke en klassieke West Coast style IPA, vol van smaak én aroma! Voor in de rust pakken we Thornbridge Edge Runner: een Kellerpils (ongefilterd) die net zo gemakkelijk wegdrinkt als zijn Duitse oorsprong bieren.

Voor bij de Rode Duivels lopen wij warm met St. Bernardus Witbier, gebruiken wij het toegankelijke maar frisse KEREL IPA in de eerste helft en staat Omer Vander Ghinste LeFort Tripel altijd gereed om warm te lopen, voor een keigoede invalbeurt.

Mediterrane invloeden vinden we bij Spanje, in de vorm van Moritz Epidor en Moritz Lager. Technisch gezien zijn het Catalaanse bieren, maar aangezien Barcelona aardig wat spelers voor het Spaanse team levert, rekenen wij dit toch goed.

Naast deze favorieten hebben we nog een aparte selectie alcoholvrije en alcoholarme bieren gemaakt. Proef je mee? Uiltje Superb-Owl, Estaminet Refined Lager 0.0, Jever Fun, BrewDog Punk IPA alcoholfree of BRLO naked.