Bier en gezondheid

Bier en gezondheid

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur van Bier&cO on 30th Apr 2024

Er is geen onderwerp zo lastig en explosief als ‘bier en gezondheid’. Om meteen helder te zijn: alcohol, wanneer onmatig genoten, is schadelijk voor de gezondheid. Het is een van de redenen waarom er in de Reclamecode is afgesproken dat je sport, gezondheidsclaims en alcohol niet mag combineren. Hoe schadelijk alcohol is, blijft onderwerp van onderzoek. De WHO, de World Health Organization, adviseert inmiddels zowel mannen als vrouwen om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten alcoholhoudende dranken.

Fabels en feiten

Het advies van de Gezondheidsraad voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven is om geen alcohol te gebruiken. Het is bewezen dat alcoholconsumptie, zelfs een glas per dag, een nadelige invloed heeft op de ontwikkeling van de foetus. Dat is een feit.

Er wordt wel eens gezegd dat je van bier drinken dik wordt – en dan wordt er verwezen naar de bierbuik. Maar wat blijkt? Die buik komt niet per se van het bier, maar van het sowieso onmatig genieten van andere zaken, zoals koekjes, broodjes shoarma en blokjes kaas. Daarbij: niemand heeft het over een jenever- of wijnbuik. Daar zit ook alcohol in, en dat is gemaakt van suiker. In een standaardglas wijn, bier en sterke drank zit evenveel alcohol. Maar het is een fabel dat bier meer calorieën bevat dan bijvoorbeeld wijn. Sterker: bier bevat doorgaans minder suiker en calorieën dan wijn, verse jus d’orange of melk.

Zo zijn er wel meer fabels. Neem bijvoorbeeld deze stelling van het Voedingscentrum: “Als je minder alcohol wilt drinken, dan kunnen alcoholvrije varianten goede alternatieven zijn. Naast dat er in deze dranken geen (of heel weinig) alcohol zit, bevatten ze ook een stuk minder calorieën (tot wel de helft). Maar er zit nog altijd suiker in. En suikerhoudende dranken drinken, vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Hoeveel suiker erin zit, zie je op het etiket.” Ja, in alcoholvrij en alcoholarm bier zit nog suiker. Maar in sinaasappelsap of melk zit meer suiker dan in alcoholvrij bier.

Feit: in verhouding met sappen en frisdrank bevat alcoholhoudend bier al veel minder calorieën - laat staan alcoholvrij bier.

Alcoholconsumptie

Naast mogelijke gezondheidsschade kan overmatig alcoholgebruik tot andere ellende leiden: niet goed functioneren op je werk of in de maatschappij, en een veel grotere kans op ongelukken als je aan het verkeer deelneemt. Feit: dat laatste moet je gewoon niet doen. Het is een fabel, en een hele slechte bovendien, dat “je beter gaat rijden met een glas op.” Verantwoord gebruik van alcohol moet de norm zijn, en de Nederlandse bevolking houdt zich in overgrote meerderheid aan die norm. Feit: de alcoholconsumptie is in Nederland al jaren fors dalende. Feit: meer dan 90% van de Nederlanders geniet met mate en op een verantwoordelijke manier van alcohol.

Geniet dus met mate van alcoholhoudende dranken. En geniet vooral van het feit dat bij bier een fantastisch smaakvol alternatief in de vorm van alcoholvrij en alcoholarm bier voorhanden is. In allerlei smaken, kleuren en geuren vindt je het – vrijwel elke bierstijl kent alcoholarme of – vrije varianten. Kijk maar eens naar onze selectie en geniet!