BBQ en bier tips - Zeker bij de barbecue!

BBQ en bier tips - Zeker bij de barbecue!

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 14th Aug 2023

BBQ en bier - Tips

Wat een dijk van een zomer hebben we….not.... gelukkig is het altijd wel barbecueweer! Als er een ‘koken met bier’ moment is, dan is dit het wel! Gloeiende kooltjes, smeulende briketten of gewoon de gemakkelijke gasbrander: bier is ervoor gemaakt. We zouden Dare to Drink Different niet zijn als we je er niet graag vijf verrassende biertips bij geven: Dare to Drink Different, zeker bij de BBQ!

Tip 1: Donker bier bij de BBQ

Hoezo niet verrassend? Denk je echt dat iedereen al weet dat donkergekleurde bieren een vanzelfsprekende combinatie vormen met alles dat van de BBQ komt? Dan ben je al ver! Voor alle anderen: er is een simpele reden dat donker bier altijd smakelijk combineert met BBQ gerechten. En die reden heeft een naam: de Maillardreactie.

Bij de Maillardreactie veranderen suikers en eiwitten, onder invloed van temperatuur, van kleur en smaak. Het bruine korstje op gegrilleerd vlees en de bruining van een gebarbecuede aubergine? Maillard! En precies datzelfde gebeurt bij granen die worden voorbereid voor de brouwer: na het kiemen wordt het moutproces beëindigd door de graankorreltjes te verwarmen. Hoe hoger de temperatuur, hoe donker het graan wordt – en hoe intenser de Maillardreactie is.

Natuurlijk kijk je ook naar andere zaken, zoals alcoholpercentage en restsuikers in het bier. Zware Russian Imperial stouts of gerstwijnen komen vanwege de soms torenhoge alcoholgehaltes minder snel in aanmerking op een zomerse barbecue middag. Bruin abdijbier, porter en stout kunnen daarentegen niet wachten! Ook de Spéciale Belge en pale ales (minder donker, maar wel met een vleugje Maillard) worden er blij van.

Omer Vander Ghinste Lefort tripel is een klassieker, of het nu in combinatie met gebarbecuede worstjes, ribbetjes of groenten is. Een tikje zoet, een tikje bitter – precies de juiste match! Maar ook St. Bernardus Pater doet het meer dan smakelijk bij de BBQ.

Tip 2: India pale ale bier bij de BBQ

Weinig is klassieker dan een hamburger op de grill! Hoe je die vervolgens verpakt – op een broodje, in een wrap of rechtsreeks op het bord – maakt niet uit, want er komen vrijwel altijd smaakmakers bij zoals sauzen en garnituur. Onze tip? Hoe minder uitgesproken ‘pittig’ het garnituur, hoe intenser gehopt het begeleidende bier mag zijn. En omgekeerd: hoe pittiger de saus of het garnituur, hoe verstandiger je eraan doet uitgesproken hopbitterheid in bier te vermijden. Die hopbitterheid kan de pittigheid van vooral pepers onaangenaam versterken.

Een stevige Westcoast-style IPA zoals Stone IPA of Uiltje Brewing Company Bird of Prey doet het goed bij een ‘milde’ burger, terwijl BrewDog Hazy Jane het beter doen bij een pittige, gebarbecuede patty. En wie voor een pittig belegde burger met blauwaderkaas gaat, die neemt het best een dubbel- of tripel IPA zoals die van La Trappe. Veel bitters én veel moutzoetheid in het bier combineren dan juist geweldig met een dergelijke Bourgondische traktatie.

Tip 3: Saison bier bij de BBQ

Saison wordt sowieso al vaak genoemd als het meest gemakkelijk gastronomisch inzetbare bier vanwege de droogheid (de afwezigheid van restsuikers) en de milde maar duidelijk aanwezige bitterheid. Het maakt dat deze bieren eigenlijk bij alle gerechten wel een goed accent leggen, of het juiste tegenwicht bieden. Tel daar het doorgaans hoge koolzuurgehalte bij op, en je hebt een winnaar bij de barbecue! Koolzuur heeft niet alleen een aangenaam prikkeltje op de tong, het heeft ook een reinigende werking in de mond. Het ‘poetst’ de smaakreceptoren schoon en doorsnijdt vette sauzen, zodat je telkens klaar bent voor een nieuwe smaaksensatie. Naast de moeder aller saisons van Brasserie Dupont bevelen we je speciaal de KEREL Saison aan – een moderne Belgische bierklassieker. Een andere heerlijk en prijswinnend Saison bier, perfect voor de BBQ, is de Saison Dupont. Extra tip: gebarbecuede visgerechten en saison, dat is op en top zomers genieten!

Tip 4: Hefeweizen bier bij de BBQ

Misschien de meest uitdagende combinatie: weizen is natuurlijk een zomerse dorstlesser bij uitstek, maar aan tafel soms wat lastig in te passen vanwege het fris-fruitige karakter. Natuurlijk kun je ook prima weizen drinken terwijl je aan et BBQ’en bent, maar probeer eens de verrassende combinatie van weizen met saté. Klinkt gek, maar zeker in combinatie met pindasaus een onverwachte winnaar. Of je nou Weihenstephaner Hefeweizen neemt of een iets hoppiger bier zoals de DAVO Migaloo: je zult aangenaam versteld staan van deze combinatie. Dát is nou Dare to Drink Different!

Tip 5: Sour Ale bij de BBQ

Durf je de stelling aan dat BBQ kan grenzen aan Bourgondisch genieten, dan durf je zeker de stelling aan dat goede wijn weliswaar geen krans behoeft, maar nog steeds geen bier is. Een ietwat rare intro? Jazeker, maar we zoeken een bruggetje naar de tip om bieren te genieten bij de barbecue die dicht tegen de wondere wijnwereld aanliggen. Hallo, sour ales!

Variërend van de rol als ideaal aperitief tot begeleider van gegrilde vis of gambaspiesjes, al dan niet met knoflookdressing: fris-zure bieren doen het hier geweldig! De keuze loopt van de ‘Champagne van het Noorden’ tot Vlaams Roodbruin. BRLO Berliner Weisse leent zich het best voor bij de vis, terwijl een Rodenbach Classic zich lieflijk tegen de gamba’s aanvlijt.

De Surf & Turf BBQ Burger

Genoeg te ontdekken, genoeg te genieten. En om je helemaal gek te maken: hieronder ons eigen favoriete hamburgerrecept! Dit recept is een absolute topper! Nog beter smaakt deze burger in combinatie met een koude Brooklyn Lager. Een heerlijk verfrissend, smaakvol doch makkelijk doordrinkbare Vienna-Lager.

Wat heb je nodig (4 personen):

 • Een gloeiend hete BBQ
 • 4 Broodjes
 • 4 Runderburgers van de slager
 • 8 Spekplakjes
 • 12 Gamba’s
 • 2 Uien
 • 4 Plakjes kaas
 • 1 Knoflook
 • 2 Tomaten
 • 1 Zak rucola
 • BBQ saus, sojasaus en olijfolie

Steek de barbecue aan en zorg dat deze goed warm wordt. Marineer ondertussen de gamba’s in een beetje olijfolie, knoflook en sojasaus. Laat de gamba’s een half uurtje in de marinade liggen. Snij daarna de uien en de tomaat in dunne plakjes. Om een extra knapperig broodje te krijgen, snij je het broodje doormidden en grill je beide kanten heel even op de hete barbecue. Grill daarna de runderburgers en de speklapjes ongeveer 3 minuten aan weerszijden. Als de burgers bijna gaar zijn leg je een plakje kaas op de bovenkant zodat de burger bedekt wordt met gesmolten kaas. De gamba’s hebben maar heel even op de barbecue nodig. Beleg nu de burger met alle ingrediënten en smullen maar! Vergeet niet op tijd het bier koud te zetten!