​Als we het hebben over fresh, dan hebben we het over appels

​Als we het hebben over fresh, dan hebben we het over appels

Geplaatst door Mike from Uiltje on 27th Jun 2022

Hi! Mijn naam is Mike en ik werk al twee jaar met veel plezier en lol bij Uiltje Brewing Company. Ik ben verantwoordelijk voor de klantenservice en het logistieke deel van de webshop, ook schrijf ik content over onze brouwerij en denk ik mee over hoe wij Uiltje aan de buitenwereld presenteren.

Ik wil het met je hebben over iets wat wij bij Uiltje hoog in het vaandel hebben staan: FRESH.

Wat is fresh en hoe vergaand is fresh? Een vraag waar we bij Uiltje Brewing Company vaak bij stilstaan. Word clouds, modellen en moodboards van bomen, blikjes en picknicktafels hebben de revue al meerdere malen gepasseerd om steeds maar weer de alomvattendheid van fresh te bevatten. Het roept soms verwarring op. Gaat het om de ingrediënten, het brouwproces, de marketing, een manier van denken, een manier van kleden? Zoals ik al zei, alomvattend. En ja, het heeft met al het voorgaande te maken, maar waar ligt nou de kern? Ik lees nu dat ik al drie zinnen het woord ‘fresh’ niet meer heb gebruikt. Bij deze.

In mijn zoektocht naar het belang van fresh en wat dat betekent voor bier, is mijn standaard stop bij Mattia. Mattia is onze hoofd van het lab en hoofd van het brouwhuis. Als jonge Italiaanse brouwer weet hij altijd hoe hij een brug moet slaan tussen de technische wereld van de brouwerij en de wereld van de leken waartoe ik behoor. Tussen de brouwsels door kon ik hem tackelen in de taproom. Mattia herkende mijn vragende oogjes en keek in afwachting op van zijn telefoon. ‘Mattia, what does fresh mean?’ vroeg ik. Hij legde zijn telefoon weg en je hoorde dat de brug in zijn hoofd werd gebouwd van zijn wereld naar mijn wereld. ‘Think about an apple.’ zei hij. Geniaal, en ik ga je uitleggen waarom.

Als we het hebben over de symbolische betekenis van de appel, denk je in eerste instantie aan Eva en zondeval, Newton en de zwaartekracht en de spreekwoordelijke appel die niet ver van de boom valt. Mattia legde mij uit dat het bier waar wij jou van willen overtuigen hetzelfde is als het bewaren van een appel. Ik parafraseer en vertaal:

Snijd maar eens een appel in tweeën. Een helft laat je liggen in de keuken. Open en bloot in de warmte en in het licht. De andere helft leg je in de koelkast en wikkel je in aluminiumfolie. De volgende dag zul je zien wat de invloed is van koel, donker en droog bewaren.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik scoorde een appel en sneed de vrucht doormidden en volgde ik de instructies van Mattia nauwkeurig (hoe simpel die ook waren). 24 uur later kwamen de resultaten binnen. De warme desolate appel op mijn bureau was bruin, uitgedroogd, de schil naar binnen gekruld, en de smaak melig. De gekoelde helft was fris, haast onveranderd en het vocht stond nog op het vruchtvlees van de dag ervoor.

‘This is what happens in beer too’ sluit Mattia af. De chemische processen van veroudering die een appel bruin en droog maken, zijn te vergelijken met de smaakafbraak van bier. Door een bier koel te bewaren vertraag je deze processen en kan je genieten van de appel zoals de brouwer dat bedoeld heeft. Bier bedoel ik.

Onze brouwerij is gepassioneerd (of geobsedeerd) als het gaat om hop-forward bieren. Dit zijn bieren met een sterk fruitig hopprofiel die uit het blik moeten knallen. Om ervoor te zorgen dat jij het bier drinkt zoals wij het hebben bedoeld, is het van groot belang dat het bier, net als bij de appel, koud wordt bewaard.

Daarom zeggen wij bij Uiltje: store cold, drink fresh.