Gerookte tomaten tartaar
Voorgerecht
Zo, dit is echt lekker! Je mist het vlees echt niet en het is echt een BBQ gerecht. Geserveerd met een bier flatbread. Tijd 30 minuten roken van tomaten, minimaal 40 minuten rijzen van het brood, snijwerk en samen brengen. Het voordeel van dit gerecht is dat je de voor bereidingen al ver van te voren kan doen.
Ingrediënten
- 2 vleestomaten
- 4 zongedroogde tomaten
- 2 elL kappertjes
- 10 zwarte olijfen
- 1 sjalot
- 10 stengels peterselie
- 1 citroen
- 1 tl knoflookpoeder
Mayonaise
- 1 ei geel
- 1tl mosterd
- 300ml olie
- 50 ml bier
Flatbread
- 1 cup bier
- ½ cup water
- 3 tl droge gist
- 1 tl suiker
- 4 cup bloem
- 1tl zout
- Olie om in te vetten
Extra nodig
- Rookmot
- Een kaasdoek of schone theedoen
- Planca voor het flatbread
Bereidingswijze
- Begin met het roken van de tomaten.
- Steek de BBQ aan indirect zo’n 75 graden moet het worden, niet warmer in ieder geval.
- Verwijder de zaadlijsten en zaden uit de tomaten. Leg ze op de BBQ samen met het rookmot gedurende 30 minuten.
- Haal de tomaten van de BBQ en laat ze in een afgesloten bak afkoelen.
- Maak het flatbread, verwarm het bier en het water samen met de suiker tot 40 graden, giet dit in een beslag kom en voeg de gist toe. Laat dit staan totdat de gist gaat werken.
- Voeg de bloem toe en het zout en meng dit goed, kneed het nog minimaal 3 minuten met de hand goed door. Verdeel het deeg in 16 balletjes. Maak de ballen plat tussen je handen en leg op een bakplaat met bakpapier, en doe een dun laagje olie op elke broodje. Zeg het weg voor minimaal 40 minuten.
- Maak de mayonaise door de eigeel, mosterd en olie in een beker van een staafmixer en gebruik de staafmixer om het tot een mayonaise te maken. Het moet een te dikke mayo zijn, als hij nog niet dik genoeg is, voeg dan meer olie toe. Als de mayonaise dik genoeg is voeg je langzaam het bier toe. Proef steeds of het lekker is. Voeg ook peper en zout naar smaak toe.
- Snij alle ingrediënten voor de tartaar in kleine stukjes, en alles in ongeveer gelijk stukjes. De citroen pers je uit en voeg de sap van de citroen toe. Roer alles door elkaar, proef en voeg knoflookpoeder, peper en zout toe. Doe de tartaar in een kaasdoek en laat hem uitlekken totdat je het serveert.
- Bak de flatbread op de planca van de BBQ, BBQ tempratuur is dan ongeveer 200 graden. Elke kant 3 minuten is lang genoeg, maar het is BBQ dus kijk zelf goed hoe hard het gaat.
- Serveer de tomaten tartaar op een groot bord, een paar dotten van de mayonaise er bij en dan het verse flatbread. Lepeltje erbij en laat iedereen z’n eigen broodje maken!
Biertip
Rook & Rogge (van de Molen) Smoked IPA 7,5% deze is ook gebruikt in het gerecht. Mooie rokerige smaak, citrus, bittertje.
Helaas, nog even geen toegang voor jou.
We zien je graag weer terug als je 18 bent!
Ben je 18 jaar of ouder?
Niks persoonlijks, je moet gewoon 18 jaar of ouder zijn om onze site te bezoeken. Het is de wet, sorry!
-
-