Review specials januari & februari

10.02.24

Koffie & Toffee
De bruine schuimkraag op deze Baltic Porter van 8,5% abv houdt manmoedig stand op het diep donkerrode bier.

In de geur is vooral roast waarneembaar, die -inderdaad- ook een beetje koffie-achtig aandoet. Je zou het daarbij ook enigszins rokerig kunnen noemen.


De smaken brengen direct koffie naar voren terwijl daarnaast de toffee zich verstopt in een lichte zoetheid.

Deze toffe Special van Brouwerij De Molen is, als Lager zijnde, een ander beestje dan de meeste van zijn voorgangers. Deze laagvergiste Baltic Porter is weliswaar zoet, maar beduidend minder dan enkele voorgangers. Het is een uiterst doordrinkbare Special en, los van de naam ‘Koffie & Toffee’, is het wat mij betreft vooral ook een hele leuke Baltic Porter!

 

Krent & Bol
Met z’n 7,5% abv zit deze bierige krentenbol in de hogere regionen van een Blondbier. Uit het donkerblonde bier met z’n witte schuimkraag stijgt een zoetige broodachtigheid op, met een toets vanille. Het geeft een krentenbol-vibe, maar in eerste instantie zeker niet overdreven.

 

In de smaak komen krenten meer naar voren, maar al snel komt het bier met de aanwezige moutigheid meer in balans. Er is nagenoeg geen bitter aanwezig, maar zoals een gebrand krentje ook een bitter kan afgeven, zit het er wel een klein beetje in. Je moet het zoeken! Vind je het, dan zijn het de krenten uit de pap… ehm… het bier!

 

Roos & Blad
Ik kan mij niet herinneren dat Brouwerij De Molen een Neipa brouwde als Special. En de Roos & Blad is er toch echt één. Het bier ziet er, zoals we dat van het biertype gewend zijn, wat hazy geel uit. Bovenop drijft een witte schuimkraag die er mooi dun op blijft staan. Alsof het wacht tot je besluit een eerste slok te nemen.

 

Een dorstig gevoel wordt op de proef gesteld wanneer ik eerst wil ervaren welke geuren uit dit bier naar boven komen. Het is direct heel fruitig en bloemig in de geur en daarbij heb ik associaties in de richting van perzik, mango en ananas. Het toegevoegde rozenwater geeft ongetwijfeld de aanwezige florale toets, zonder daarbij overheersend te zijn. Het samenspel tussen de tropische en florale smaken, geven deze Neipa een mooi boeket aan aroma’s.

 

En dan toch maar eens een eerste slok.

De smaak geeft iets meer bitter dan verwacht, hoewel het fruitige er duidelijk achter zit. Ook wat harsigheid en citrustonen komen in de smaak meer dan in de geur naar voren. Ik vind het eigenlijk altijd wel leuk als je door een bier zo op het verkeerde been wordt gezet.
De bitter vloeit wat droog uit en blijft lang hangen in de smaak.

 

Misschien haal je de roos er zelf wel uit en blijkt dit bier voor jou ook letterlijk een schot in de roos! Hoewel ik persoonlijk roos niet specifiek haal uit de geur en smaak, is dit zondermeer voor mij een meer dan smakelijke Neipa met een lekker bittertje gebleken.