Dit was Borefts 2022

07.10.22

Dit was Borefts 2022 door de ogen van.. Ferry Wijnhoven!

Eindelijk kon het weer, na 2 jaar afwezigheid was Borefts bierfestival weer terug.

Traditiegetrouw ben ik twee dagen geweest. Tijdens de aanloop naar het festival zagen we al dat de spanning werd opgebouwd met her en der de vraag wanneer de taplijst nou online zou komen en of er oude De Molen bieren gedronken gingen worden.

 

En toen was de dag eindelijk daar! Na m'n tas in m'n hotel te hebben afgegooid ging ik via Leiden centraal richting Bodegraven. En ik was niet de enige. In de trein zie ik de ene na de andere bekende (Tina, Dennis, Eevee, Taco, Ricky e.a.) en worden er al wat bieren open getrokken. Na een kort ritje stappen we in Bodegraven uit en lopen we als één stoet richting Brouwerij De Molen. Het lokale verkeer weet niet wat hun overkomt en begint maar te toeteren omdat ze bang zijn om de rest van de dag op dat kruispunt door te moeten brengen.

 

We (inmiddels zijn Cristian, Alex, Monica en Janice aangeschoven) lopen langs de visboer die traditiegetrouw vis staat uit te delen (die zal ook twee zware jaren achter de rug hebben) om te eindigen in een mega rij voor de ingang. Verbazingwekkend genoeg gaat de rij best snel, hebben we het gele bandje om onze pols en zijn we binnen.

Ik spoel m'n glas en besluit te beginnen met een Bohemian pilsener van Drunken Bros. Heerlijk!

Met een vol glas loop ik het terrein over, naar binnen en door de tent. Ik zie de ene na de andere bekende (teveel om op te noemen) en maak met iedereen een praatje. Heerlijk dat dit er weer is.

 

Alvinne staat niet op z'n gebruikelijke plek, maar binnen, en daar neem ik de collab met Garden Brewery. Erg zuur, maar fruitig en complex bier. Binnen in de tent hebben de Beer Geeks een tafel geclaimd en het is een komen en gaan van bekende Beer Geeks (waaronder ikzelf). Deze eerste dag heb ik heel veel mooie bieren geproefd, leuke mensen gezien en gesproken, en een algeheel toffe dag gehad.

 

Ik pak de trein terug richting Leiden voor m'n overnachting. Na een warme nacht in m'n hotelkamer ga ik als herboren beginnen aan dag twee. Ik heb er zin in, ook omdat vandaag de sokkendate met Sjors en Bart is. En natuurlijk Alexander en opa Kuiper niet te vergeten. Helaas is het weer deze tweede dag een stuk minder; koud en nat! Maar dat mag de pret niet drukken. Zeker niet omdat we Rick Kempen stiekem gestalkt hebben om een ticket te bemachtigen voor de secret tasting met Vintage De Molen bieren.

 

Die tasting begon om 3 uur en samen met Maaike, Bianca en nog wat anderen liep ik de trap in de brouwerij op om op tafel, in het kantoor van Jan, oude De Molen bieren te zien staan. Rick legt uit dat er sowieso drie op het menu staan en dat we gaan stemmen over de vierde. Dit werd uiteindelijk de Double Oatmeal Stout van Rooie Dop die Mark hier in 2014 heeft gebrouwen met Menno.

 

Een toffe tasting met verrassende uitslagen. Hierna struikelen we weer terug het festivalterrein op om er achter te komen dat het nu toch wel erg druk is geworden. Overal staan rijen en mensen botsen tegen elkaar op. Dat was vrijdag een heel stuk minder. Maar we genieten lekker door van de bieren van Marble, Good Land, Eleven, Bevog en vele anderen.

Na een patatje tegen de honger beginnen rond een uur of 8 de kruizen door de bieren groter en groter te worden. Pohjala was zelfs helemaal uitverkocht tegen die tijd. Nog een uurtje later en het was echt zoeken waar we nog wat konden drinken. Gelukkig zijn daar de schitterende bieren en mensen (Ster en Emily van) van Schneeeule. Hier wordt de metalmuziek nog iets harder aangezet om er Bodegraven's best metal bar van te maken. De bieren van Schneeeule vloeien rijkelijk en smaken heerlijk! Ik eindig mijn Borefts samen met Alexander bij Metalhead Brewery die nog een Table Sour had staan. Daarna loop ik langs Eleven om m'n weekendtas te pakken, die ik daar twee dagen mocht stallen, en ga dan naar de Beer Geeks tafel om met een cluppie richting de trein naar huis te gaan.

 

Het waren 2 schitterende dagen, waarvan ik de eerste het tofst vond i.v.m. bier en weer. Al met al gewoon weer heerlijk dat dit er was.

 

Tot volgend jaar!