Zalm & cacao van de rookplank

Voorgerecht
Bereiden 30 minuten (excl. marineren)

Voor 4 personen

Ingrediënten

    • 1 zalmzijde
    • rub
    • 4 el bruine basterdsuiker
    • 4 tl cacaopoeder
    • 4 tl koriander
    • 2 tl gerookt paprikapoeder
    • 2 tl zout
    • 1 tl cayennepeper
    • sinaasappelsalsa
    • 2 sinaasappelen
    • 2 el azijn
    • ¼ tl zout
    • 1 sjalotjes
    • 2 el olijfolie
    • 1 handjevol peterselie

Extra nodig

    • rasp
    • rookplank
    • kernthermometer

Bereidingswijze

  1. Meng de ingrediënten voor de rub en wrijf hiermee de zalm in. Zet afgedekt in de koelkast voor 1-2 uur.
  2. Snipper het sjalotjes en doe in een kom met azijn en zout. Laat dit 5 minuten staan. Haal het zest van de sinaasappelen. Snijd partjes uit de sinaasappel en hak de peterselie fijn. Voeg dit allemaal, met de olijfolie, toe aan de sjalotten en meng goed.
  3. Maak de barbecue klaar voor directe bereiding (200°C). Leg de rookplank op het directe gedeelte en wacht tot de plank gaat roken.
  4. Als de rookplank rookt, verlaag je de temperatuur naar 120°C. Leg dan de zalm op de rookplank en sluit de barbecue. Rook de zalm tot de vis een kerntemperatuur van 65°C heeft bereikt.
  5. Serveer de zalm met de sinaasappelsalsa.

Biertip
Een lichte zalm met een twist verdient ook een licht bier met een twist. Zoals deze Fruit & Kruid Blond. Gebrouwen met Japanse Hop. Dit geeft het bier een aangenaam samenspel van hout en kruiden met fruitige tonen van mango.