Pretzels van Bierbeslag

Voor- of nagerecht
Voor 4 personen 

Ingrediënten

    • 400 ml bier
    • 800 gram bloem
    • 100 ml kookroom
    • 1,5 tl droge gist
    • 1 eierdooier geklutst met iets water
    • 1 el lichte basterd suiker
    • Zout
    • 4 el baking soda
    • Grof zout
    • BBQ met deksel
    • Bakpapier
    • Olijfolie

Extra nodig

    • Kamado
    • bakpapier
    • schuimspaan

Bereidingswijze

  1. Meng de gezeefde bloem, gist, suiker en 1 tl zout in een kom.
  2. Breng de room aan de kook en voeg dan gelijk het bier toe en roer dit door elkaar. Schenk dit vervolgens over het deeg en meng dit met een houten lepel door elkaar tot een grof deeg. Laat dit vervolgens een kwartiertje rusten zodat het vocht door de bloem word opgenomen.
  3. Vet je werkblad in met olijfolie en leg het deeg hierop. Vet een schone kom vast in met olie. Vet als dat nog nodig is ook je handen in met olie en kneed het deeg 10 seconden door. Doe het hierna in de kom en laat het 10 minuten rusten. Dit herhaal je vervolgens nog 2 keer, als het goed is word het deeg steeds iets gladder en zachter. Doe het hierna terug in de kom en dek het af met vershoudfolie. Je kan het deeg een nachtje in de koelkast laten rusten.
  4. Laat het deeg een half uur tot uur uit de koelkast om op temperatuur te komen. Vervolgens bestuif je je werkblad met iets bloem en doe het deeg er op. Snij je deeg in 8 gelijke stukken en wentel het door de bloem.
  5. Rol elk stuk deeg tot een rol van ongeveer 60 cm, de dikte zal dan ongeveer 1,5 tot 2 cm zijn. Waarschijnlijk zal het deeg inkrimpen als je er mee bezig bent, laat het dan steeds even rusten en doe een ander stukje, dit zal even tijd kosten.
  6. Als je ze alle 8 klaar hebt dan gaan we de vorm doen. Leg een rol in een U-vorm en draai de uiteinden 2 keer over elkaar heen. Vouw ze daarna terug naar jezelf en maak ze vast aan de boog. Hierna maak je de anderen op dezelfde manier. Leg ze op een vel bakpapier waarom je wat bloem hebt bestuift. Laat dit nog een half uurtje op kamertemperatuur rijzen.
  7. Steek ondertussen de bbq aan en zorg voor indirecte hitte van ongeveer 180 tot 190 graden.
  8. Breng een pan water aan de kook en voeg hier de baking soda aan toe. Vervolgens laat je de pretzels 30 seconden koken. Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat ze goed uitlekken. Hierna leg je ze op een schoon bakpapier.
  9. Tenslotte bestrijk je de pretzels met de eierdooier en strooi je er wat grof zout overheen naar smaak.
  10. Dan zijn ze klaar om gebakken te worden. Leg ze met bakpapier op de bbq en sluit deze zodat je een oven creëert. Kijk na een minuut of 25 hoe ze er uit zien, als het deeg gaar is dan kun je ze er afhalen.

Biertip

Berliner en Banket, Quadrupel van Brouwerij de Molen