Brouwerij

Brouwerij de Molen is een craftbeer brouwerij in Bodegraven. De brouwerij staat bekend om zijn brede en zeer gevarieerde collectie aan bieren. Wij brouwen alleen bieren in stijlen die onze eigen voorkeur hebben. Voorbeelden daarvan zijn bieren die zouden kunnen vallen in de categorieën Stout, Porter, Barley Wine, Bitter, Pale Ale, Sour, Lager en Saison. We stellen hoge eisen aan de kwaliteit en proberen originele en progressieve bieren te creëren. We gebruiken alleen de beste mout, hop en gist zoals zoveel brouwerijen dat uiteraard doen. Onze recepten en brouwprocessen zijn echter heel specifiek om te kunnen bereiken waar we naar streven. De aroma’s, de smaken en de bitterheid die uniek zijn voor ons bier en dat over de hele wereld zo gewaardeerd wordt.

Experimenten
Brouwerij de Molen is ook een experimentele brouwerij. Wij zijn niet tevreden als we niet regelmatig iets bijzonders of zelfs ‘off the charts’ brouwen. Elke zes weken resulteert dat in een nieuw bier, nooit eerder gebrouwen en misschien ook nooit meer gebrouwen. Dit doen we naast onze vaste range van 20 bieren. Ook doen we over de hele wereld en in eigen brouwhuis regelmatig aan collaboration brews met andere toonaangevende craftbeer brouwerijen. Alle argumenten hierboven maken dat de bieren van Brouwerij de Molen buiten de categorie ‘speciaalbier’ vallen.

Brouwerij de Molen in de wereld
In 2014 heeft de brouwerij iets meer dan 5000 hectoliter gebrouwen. Op dit moment wordt 70% van onze bieren geëxporteerd naar zo’n 30 landen. Je kunt bieren van Brouwerij de Molen tegenkomen in onder andere Japan, Brazilië, Noorwegen, Spanje, India, Canada, de Verenigde Staten, Denemarken, Polen en zelfs België. In Nederland is het vooral verkrijgbaar in bierwinkels en speciaalbiercafé’s.

Ontstaan van Brouwerij de Molen
Na 12 jaar brouwervaring startte brouwmeester Menno Olivier zijn eigen brouwerij met proeflokaal in zijn garage met de naam De Salamander. Toen de brouwerij in 2004 in korenmolen De Arkduif werd gevestigd kon de brouwerij groeien, van naam veranderen in Brouwerij de Molen en werd het restaurant ingericht. In 2009 maakte John Brus zijn entree als compagnon en samen bouwden zij aan een volgende stap voor de brouwerij. In 2011 is de nieuwe brouwerij in gebruik genomen, gelegen op 60 meter afstand van De Arkduif en werkt in 2015 een team van twaalf mensen, inclusief Menno en John, dagelijks aan alles wat er nodig is om de bieren te brouwen en in uw glas te krijgen.

Stichting Philadelphia
Brouwerij de Molen heeft intern een werkplaats met eigen begeleiding voor cliënten van Stichting Philadelphia, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Gemiddeld 10 collega’s per dag, ondersteunen Brouwerij de Molen bij het plakken van etiketten, aan de afvullijn, in het magazijn en op vele andere vlakken.